Arkivbild på Flavio Cotti från 1996. Då var han Schweiz utrikesminister. Foto: Pawel Flato/TT

Schweiz förre president Cotti har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Schweiz tidigare president Flavio Cotti har avlidit, 81 år gammal. Enligt medieuppgifter gick han bort i sviterna av coronaviruset.

Flavio Cotti, som även tjänstgjorde som landets utrikesminister samt inrikesminister, avled på ett sjukhus i Locarno, efter att ha drabbats av komplikationer orsakade av coronaviruset, enligt lokala medier i kantonen Ticino i södra Schweiz.

”Det är med stor sorg som jag har fått vetskap om Flavio Cottis död”, skriver Schweiz nuvarande utrikesminister, liberalen Ignazio Cassis, på Twitter.

”Hans politiska anda kommer alltid att vara närvarande på utrikesdepartementet”, fortsätter han.

President 1991

Cotti, född 1939, tillhörde Kristdemokratiska folkpartiet och var Schweiz inrikesminister mellan 1987 och 1993. Däremellan, 1991, tjänstgjorde han ett år som president, eftersom Schweiz har ett system där ministrarna turas om att ha presidentposten ett år i taget.

Mellan 1994 och 1999 var Cotti utrikesminister, och han tjänstgjorde då som president 1998.

Tryckte på för FN-medlemsskap

Cotti ville öka Schweiz internationella samarbeten och förde landet närmare internationella organisationer. Han tryckte till exempel på för att Schweiz skulle bli medlem i FN – vilket blev verklighet 2002, tre år efter det att Cotti hade slutat som utrikesminister.

Han arbetade också för att FN:s europeiska huvudkontor skulle bli kvar i Genève och såg till att den schweiziska staden också bli säte för världshandelsorganisationen WTO, som grundades 1995.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.