Schweiz röstade nej till förlängd semester

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett kraftigt nej till att förlänga den allmänna semesterperioden från fyra till sex veckor.

Lika bestämt sade invånarna i Geneve ja till att skärpa demonstrationsrätten i staden.

Förslaget innebär att den som demonstrerar utan tillstånd kan få böter på 100 000 schweizerfranc (närmare 740 000 kronor).

Väckte kritik

Lagförslaget hade väckt viss kritik bland de många FN-organen och andra internationella organisationerna i Geneve.

Semesterförslaget har lagts fram av fackföreningen Union Travail. Det har dock avvisats av både regering och näringsliv, med hänvisning till de höga arbetskostnaderna.

Schweiz är känt för sin höga arbetsmoral och bara 30 procent av befolkningen var för förslaget.

Prostituerade ska får särskilda garage

Den av de övriga lokala folkomröstningarna som lät tala om sig var den som ställde krav på att speciella garage byggs i Zürich där prostituerade kan bedriva sexhandel. Med knapp majoritet röstades förslaget igenom.

Enligt schweizisk lag kan vem som helst som inom 18 månader lyckas samla ett stöd från 100 000 människor i en viss fråga lägga fram den för folkomröstning.

Schweizarna folkomröstade i dag om en serie förslag, både lokala och landsomfattande.

Semesterförslaget har lagts fram av fackföreningen Union Travail. Det har dock avvisats av både regering och näringsliv, med hänvisning till de höga arbetskostnaderna.

Opinionsmätningar antydde att förslaget om förlängd semester inte heller skulle få tumme upp från väljarna.

Schweiz är känt för sin höga arbetsmoral och bara 30 procent av befolkningen var för förslaget, skrev AFP med hänvisning till färska opinionsmätningar.

Förslaget att skärpa demonstrationsreglerna i Geneve tycks ha fått stöd av stadsinvånarna, framgick det när nästan alla röster räknats.

Förslaget innebär att den som demonstrerar utan tillstånd kan få böter på 100.000 schweizerfranc (närmare 740.000 kronor). Tidigare på söndagseftermiddagen hade förslaget fått nästan 55 procent av rösterna.

TT

Fakta: Schweiz folkomröstningar

* Enligt schweizisk lag kan vem som helst som inom 18 månader lyckas samla ett stöd från 100.000 människor i en viss fråga lägga fram den för folkomröstning. Folkinitiativ brukar dock inte gå igenom. Vanligare är att det motförslag politikerna kan lägga in som alternativ i omröstningen vinner.

* Schweiz är världens mest folkomröstningsvänliga land. Tvistefrågor brukar klumpas ihop till omröstningar på söndagar ungefär fyra gånger årligen.

* Folkomröstningarna är som regel tvingande för makthavarna, även om det finns en del kryphål, och av två olika typer, frivillig respektive obligatorisk.

* Den frivilliga eller fakultativa är den vanligaste typen. Den hålls om det råder oenighet om existerande lagar och åtgärder. 50 000 namnunderskrifter krävs för att frågan ska gå till omröstning.

* Obligatorisk folkomröstning är ovanligare. Grundlagen kräver en sådan för vissa stora lagändringar och internationella samarbeten.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.