Björn Söder, ledamot i riksdagens utrikesutskott, säger till SVT att nomineringen kvarstår. Foto: TT

SD-nominering av Trump till fredspriset kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna som nominerade Donald Trump till Nobels fredspris i höstas står fortfarande bakom nomineringen. Det skriver Björn Söder, ledamot i riksdagens utrikesutskott till SVT.

“Utrikespolitiskt har han varit framgångsrik för världsfreden och förtjänar fredspris. Att han betett sig galet efter valet bör inte förminska detta”, skriver Björn Söder. 

Det var i november Björn Söder tillsammans med Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas tidigare gruppledare i riksdagen och Tobias Andersson, talesperson för partiets ungdomsförbund nominerade Donald Trump till Alfred Nobels fredspris.  

– Donald Trump må vara en kontroversiell person med en konfrontativ debattstil på den inrikespolitiska arenan. Men ingen ärlig bedömare kan förneka den enorma insats som han har gjort för en fredligare värld, sade Mattias Karlsson då till Expressen. 

Fred på Koreahalvön

Bakom nomineringen stod också elva andra europeiska parlamentariker från bland annat Dansk Folkeparti, det brittiska Konservativa partiet, polska Lag och rättvisa och ungerska Fidesz. 

– Den utveckling mot fred och fredssamtal som Trump möjliggjort på Koreahalvön, på Balkan och mellan Israel och flera av dess grannstater är historiska och gör honom till en mycket värdig kandidat till Nobels fredspris. Jag är glad att vi lyckats samla ett så brett internationellt stöd bakom den här nomineringen, sade Mattias Karlsson.

”Tråkigt eftermäle”

Och i dag kvarstår alltså nomineringen. 

”Det blir givetvis ett tråkigt eftermäle för Trump och hans beteende efter valförlusten lämna mycket i övrigt att önska. Men man måste skilja på saker och ting. Utrikespolitiskt har han varit framgångsrik och förtjänar fredspris”, skriver Björn Söder till SVT.

Tobias Andersson bekräftar att nomineringen ligger kvar.

”Motiven har i sak inte förändrats – alldeles oaktat tumult i DC”, skriver han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.