Migrationsminister Morgan Johansson (S) och SD:s gruppledare i EU-nämnden Martin Kinnunen (SD) är inte överens om hur man bäst tacklar situationen vid Greklands gräns. Foto: Per Sjöberg/SVT

Migrationsministern: Vi måste återupprätta avtalet med Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Morgon Johansson (S) vill inte dra sig ur avtalet med Turkiet och ska försöka få med sig EU i frågan i onsdagens extrainsatta möte med EU:s migrationsministrar.

Mötet i Bryssel har bara en punkt på agendan – läget vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.

– Om avtalet med Turkiet avslutas helt kan vi ha uppåt fyra miljoner ytterligare asylsökande till EU. Jag vill att EU-nämnden sluter upp bakom svenska regeringens ståndpunkt som bland annat innebär att sluta upp bakom Grekland och hjälpa dem på olika sätt. Samtidigt som vi måste upprätthålla internationell rätt och se till att det internationella regelverket upprätthålls, säger migrationsminister Morgon Johansson (S).

Men SD är kritiska.

– Vi är oroade över den svenska ståndpunkten där man har en undfallande attityd gentemot Turkiet och Erdogan. Man borde fördöma Turkiet. Det är inte rimligt att vi ska hållas som gisslan av Turkiet för att säkra EU:s gräns. EU borde kunna upprätthålla sin egen gräns, säger Martin Kinnunen (SD).

Martin Kinnunen (SD) tycker att regeringen fokuserar för mycket på asylrätt borde fokusera mer på gränsbevakning.

– Det här är människor som redan befinner sig i ett säkert land. Det saknas stöd till Grekland, som jag ser det. Det finns en liten skrivning om att man skall stödja Frontex (Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån – reds. anm) men vi tycker att man skall vara tydligare med att visa solidaritet med Grekland och vara beredda att ge det stöd som behövs. Det här är ju en gränsbevakningsfråga i första hand, säger Martin Kinnunen (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.