Se den första fisken fångas i Centralarktis: ”Man blev väldigt förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har forskare kartlagt fiskbeståndet i Centralarktis. Uppdraget från EU var att se om ett framtida kommersiellt fiske skulle vara möjligt – och det svenskledda forskarteamets upptäckter visar ett fungerande men känsligt ekosystem runt Nordpolen.

– Det räcker bara till djuren i Arktis. Det räcker inte för människan att också komma dit och fiska, säger forskningsledare Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet.

Ja – det finns fisk i Centralarktis. Det blev forskarteamet de första att erfara. Men beståndet är väldigt litet och lämpar sig inte för kommersiellt fiske, enligt rapporten som presenterats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Första fisken fiskad

Från 400 meters djup drogs den upp – den allra första fisken fångad i Centralarktis. Och till forskarnas stora förvåning var det inte en polartorsk – utan en atlanttorsk, som vanligtvis inte lever så långt norrut.

Forskarna hittade även atlantbläckfisk och kunde därmed se att fiskar följer med de varmare Atlantströmmarna som kommer in i Centralarktis söderifrån.

För de isbjörnar, sälar och valrossar som lever i den annars så karga miljön, är det lilla fiskbeståndet helt avgörande. Forskarnas upptäckt visar att det finns ett fungerande ekosystem runt Nordpolen, även om det är väldigt känsligt.

– De här fiskarna kan leva där, men de kan aldrig bli många, för vattnet har en väldigt liten mängd näring.

Risk för överexploatering

Centralarktiska oceanen är internationellt vatten – utanför alla nationella ekonomiska zoner. Just nu kan bara starka isbrytare ta sig dit, men den Globala uppvärmningen sker snabbare på Arktis än någon annanstans.

De smältande isarna gör att området blir mer och mer tillgängligt. Enligt klimatmodeller beräknas området vara farbart för andra båtar inom några decennier – då är risken stor att det känsliga fiskbeståndet överexploateras, menar forskarna.

Men i det här fallet verkar världen vilja gå försiktigt fram. EU och nio andra länder, som USA och Ryssland, har slutit en överenskommelse om att man inte får fiska i Centralarktis under 16 år framöver. Först ska området undersökas enligt försiktighetsprincipen.

– I allmänhet finns det jättelite fisk där. Det är viktigt att veta det om man planerar att fiska där – det finns ingen fisk, säger Pauline Snoeijs Leijonmalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.