Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tycker du att videon på Biden ser förfalskad ut? Foto: Twitter/Democrats

Se den virala videon på Biden – anklagas för att vara deepfake

Uppdaterad
Publicerad

En viral Twitter-tråd – där användare hävdar att Joe Biden är död, flera olika personer, en deepfake eller till och med en kombination av allt det har setts mer än en miljon gånger på Twitter. Och anledningen är ett klipp som Vita Huset publicerat förra veckan.

– Det är ganska osannolikt att det är en deepfake, säger Michael Felsberg, professor i datorseende vid Linköpings universitet.

En deepfake är en video skapad med artificiell intelligens för att få en person att framstå som att den säger eller gör någonting som den egentligen inte har gjort.

I ett 17 sekunder långt klipp som Demokraterna publicerat på Twitter hör man Biden prata om stormningen av Capitolium. En användare skapade ett ihopklipp av det här klippet och ett annat klipp som påstås vara från samma dag, och påpekade att skillnaderna i Bidens utseende var för stora för att det ska vara ”en och samma Joe Biden”.

Det här har lett till otaliga teorier i tråden. Och den mest vanliga: Demokraternas video är en deepfake.

”Han blinkar inte”

Något som många påpekar är att Biden inte blinkar en enda gång i det 17 sekunder långa klippet som på Demokraternas officiella twitterkonto har över 8,6 miljoner visningar i skrivande stund. 

– En person blinkar i genomsnitt omkring 20 gånger per minut men det kan variera, säger Rune Brautaset, professor i optometri, till SVT Nyheter.

Antalet blinkningar är alltså inte tillräckligt för att avgöra om klippet är falskt eller inte. Vita Huset har även själva lagt ut hela klippet på Youtube där Biden talar, som är 11 minuter långt, där man ser presidenten röra på ögonlocken.

Dessutom är deepfake-tekniken i dag så pass avancerad att den kan simulera naturtrogna rörelser som blinkningar och rynkningar. Det säger Michael Felsberg, professor i datorseende vid Linköpings universitet.

– Det finns liksom ingen anledning att ”misslyckas” på den fronten, om man säger så, säger professor Michael Felsberg.

Se när Michael Felsberg, professor i datorseende, går igenom detaljerna i det virala klippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.