Se hur lavaströmmen möter havet

Uppdaterad
Publicerad

Lava från Cumbre Vieja-vulkanen på kanarieön La Palma fortsätter att välla ut i havet. Lavan sprids likt ett vattenfall, säger en representant för räddningstjänsten.

Sedan utbrottet började den 19 september har tusentals människor evakuerats från sina hem medan lavans framfart förstört hundratals hem, verksamheter och bränt fram långa korridorer i bananplanteringar.

Vulkanen har spytt ur sig floder av lava som sakta men säkert krupit ner mot strandkanten. Till slut mötte lavafloden Atlanten i tisdags kväll.

– Lavan fortsätter att strömma som ett vattenfall, säger en representant för räddningstjänsten Pevolca.

När den glödheta lavan kommer i kontakt med vattnet uppstår giftiga ångor som enligt myndigheterna kan irritera luftvägar, ögon och hud, samt orsaka andningsbesvär, men ångorna har hittills upplösts av kraftiga vindar.

Spanska meteorologer sade på torsdagseftermiddagen att vinden väntas fortsätta att upplösa ångorna och att vindriktningen gör att ångorna sprids ut över Atlanten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.