• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drivorna av maneter och hör om vilka problem de orsakar. Foto: Reuters/ Israel Nature and Parks authority

Se manetexplosionen utanför Israels kust

Uppdaterad
Publicerad

På långt håll ser det ut som om havet är fyllt med vita prickar, men när man kommer nära syns det att det faktiskt är maneter. Israels kust har i flera år fått stora mängder med dessa vattendjur som ställer till med problem. Och de blir allt fler.

Maneterna frodas i det allt varmare havsvattnet, säger Guy Lavian på Israels Natur- och parkmyndighet.

– De orsakar rejäl skada här, tillägger han.

Bilder tagna av myndigheten längs kusten utanför Haifa visar stora mängder av maneter. Förutom att de avskräcker turister, fastnar de i industrifiskenät och proppar igen avsaltningsanläggningar som förser landet med dricksvatten.

Överfiske bidragit

Enligt den israeliska miljövetenskapsföreningen (Society of Ecology and Environmentel Sciences) har överfiske av matfisk också bidragit till den stora framväxten av maneterna, eftersom de tävlar om mat och utrymme med andra havsdjur.

Även läckage av konstgödsel från jordbruket ses som en bidragande faktor, då gödningen gynnar maneterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.