Se dödliga stormen Eunice dra in över Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsfall stiger i samband med orkanen Eunice. 13 personer uppges ha dött, varav fyra i Storbritannien, och hundratusentals hushåll står fortfarande utan ström runt om i Europa.

– Eunice kommer att gå till historien på grund av sin styrka och sin påverkan, säger den brittiska meteorologiforskaren Liz Bentley.

Det har rapporterats om vindbyar på runt 55 meter per sekund, vilket motsvarar cirka 200 kilometer i timmen.

Dödsfall rapporteras såväl i Storbritannien som Nederländerna och Belgien, enligt myndigheter. Under gårdagen utfärdades så kallad ”röd nivå” i Storbritannien, det vill säga fara för livet, men under lördagen har man reviderat ned situationen till ”gul nivå”.

Hundratusentals strömlösa

Mer än 400 000 hushåll i Storbritannien var under lördagseftermiddagen fortfarande strömlösa medan 194 000 i Polen var i samma situation. Skador på elledningar har gjort att tågtrafiken i bland annat Nederländerna ligger nere medan hundratals flygavgångar ställts in och försenats vid storflygplatser som Gatwick, Heathrow och Schiphol.

Bara i Storbritannien befaras försäkringskostnaderna för orkanen Eunice uppgå till 300 miljoner pund, enligt försäkringsbranschen i landet. Det baseras på tidigare kostnader i samband med naturkatastrofer.

Se när Eunice drar in över Storbritannien i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.