Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stormjägaren Nick Underwood arbetar på väderorganet NOAA och flög in i stormen Ian för att ta fram viktig väderdata. Foto: Nick Underwood, SEAN RAYFOR/TT

Se när stormjägarna flyger rakt in i orkanen

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Ian är en av de starkaste att slå mot USA, enligt landets nationella orkancenter NHC, och miljontals människor har uppmanats att evakuera. Samtidigt flyger stormjägaren Nick Underwood och hans kollegor rakt in i orkanen – för att samla viktig data.

– När jag säger att detta var den tuffaste flygningen i min karriär hittills menar jag det, skriver han på Twitter.

Ian har avtagit i styrka sedan den drog in över Florida under onsdagen, men som mest brakade den fram med närmare 70 meter per sekund, vilket är dubbelt så mycket som under stormen Gudrun.

– Just nu är det vatten som ställer till mest problem, det är inte bara stormflod utan det är mycket regn som faller över Florida, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Ingenjören Nick Underwood har jagat stormar från flygplan i sex år – för att bättre kunna förutspå stormarnas rörelser. På Twitter delar han med sig av en bild som ser ut att vara tagen mitt på ljusa dagen.

– Jag har aldrig sett så mycket blixtar förut. Detta är på natten, ljuset kommer från blixtarna, skriver han.

Ovädret väntas dra vidare över Floridas östkust, fortsätta ut mot Atlanten och sedan vända tillbaka till den amerikanska östkusten. Guvernörerna i South Carolina, North Carolina, Georgia och Virginia har utlyst undantagstillstånd i förväg. När vindarna når delstaterna väntas de dock ha minskat i styrka.

Se den omtumlande flygturen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.