Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisens hjälpinsats i Bakhmut i klippet. Foto: Ukrainas polismyndighet via EBU

Se ukrainska polisens bilder från sönderskjutna Bachmut

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska staden Bachmut i Donetsk-regionen har de senaste veckorna beskrivits som en av få platser längs krigets front där Ryssland fortfarande avancerar. Den ukrainska polisens egna bilder från staden visar hur byggnader raserats av beskjutningen medan invånarna gömmer sig av rädsla för att hamna i skottlinjen.

Åtta månader efter Rysslands invasion av Ukraina ekar gatorna i Bachmut tomma. En överväldigande majoritet av stadens 70 000 invånare har flytt, skriver BBC. Bland dem som finns kvar är de flesta pensionärer utan möjlighet att sätta sig i säkerhet längre västerut, uppger ukrainsk polis.

Enligt ukrainska myndigheter saknar staden både el- och vattenförsörjning, vilket skulle kunna få svåra konsekvenser under den kommande vintern.

– Polisen försöker hjälpa till så mycket vi kan, särskilt de äldre. Vi kör ut och distribuerar humanitär hjälp, säger en ukrainsk polis i en video som publicerats av landets polismyndighet.

Wagnergruppen på plats

Mycket talar samtidigt för att den svåra situationen i staden kan bli långvarig. Medan ukrainska styrkor pressat tillbaka Rysslands längs stora delar av frontlinjen har striderna i Bachmut inte rört sig nämnvärt åt något håll på flera månader, skriver Washington Post.

Ryska statliga medier uppger att den paramilitära Wagnerguppen ansvarar för offensiven mot staden, vilket också bekräftas av grundaren Yevgeny Prigozhin.

”Situationen vid Bachmut är svår. De ukrainska trupperna gör hyfsat motstånd, och sägnen om flyende ukrainare är bara en sägen”, skriver den ryske oligarken på Telegram enligt CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet