Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur stjärnan dansar runt det massiva svarta hålet i Vintergatans centrum. Foto: Europeiska sydobservatoriet/Reuters

Se stjärnan dansa runt massivt svart hål i Vintergatans centrum

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska sydobservatoriet har med hjälp av ett teleskop i Chile lyckats dokumentera en stjärnas rörelsemönster runt ett massivt svart hål i Vintergatans centrum. Observationerna visar, enligt forskarna, att stjärnans rörelsemönster stämmer överens med Einsteins allmänna relativitetsteori.

Enligt teorin är banorna kring ett massivt objekt inte slutna. Ett tidigare bevis som stärker teorin är Merkurius bana runt solen.

Forskare vid Max Planck-institutet för utomjordisk fysik i Tyskland menar på att stjärnans rörelsemönster även stärker bevisen för att det massiva svarta hålet, som kallas Sagittarius A*, har en massa som är över fyra miljoner gånger större än solens.

– Nästa etapp i forskningen blir att hitta stjärnor ännu närmare det svarta hålet för att lära oss mer om rumtiden runt objektet, säger Alejandra Jimenex vid Max Planck-institutet.

Forskarna beskriver det som att stjärnan dansar runt det svarta hålet. Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer