Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seismologen Björn Lund förklarar varför Turkiet är så drabbat av jordbävningar. Foto: SVT

Seismologen: Skalven kommer fortsätta i månader

Uppdaterad
Publicerad

Nya mindre jordskalv kommer inträffa i Turkiet i flera månader framöver, men hur stor risken är för nya kraftigare skalv återstår att se.

– Den typen av analyser görs nog just nu, säger seismologen Björn Lund.

Måndagens kraftiga jordbävning har orsakat stor ödeläggelse i stora delar av sydöstra Turkiet och nordvästra Syrien. Dödssiffran i de båda länderna har passerat 5 000 under tisdagsmorgonen, enligt flera nyhetsbyråer.

Hundratals familjer sitter fortfarande fast under kollapsade byggnader och det pågår ett intensivt räddningsarbete på flera platser.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Svenska Filiz Paydas befinner sig i ett av de drabbade områdena och tvingades tillbringade natten i en bil.

– Vi sover inte och det är kallt. Människor försöker hjälpa dem som ligger under rasmassorna, säger hon i Morgonstudion.

Efterskalv i månader

Under måndagseftermiddagen varnade WHO för att räddningsinsatserna försvåras av de många efterskalven.

Problematiken med efterföljande skalv kan pågå under relativt lång tid framöver, säger seismologen Björn Lund i Morgonstudion.

– Dels har vi den här sekvensen av efterskalv som vi alltid får efter stora jorbävningar. Det kommer vara väldigt intensivt de närmaste veckorna och det kommer att fortsätta i månader, kanske även in i nästa år, med mindre skalv.

Risk för nya kraftiga skalv

Samtidigt kan måndagens jordskalv, de två kraftigaste med magnituden 7,8 och 7,5, ändra förutsättningarna för de tektoniska plattornas framtida kollissioner. Risken finns att de ger upphov till ytterligare stora jordbävningar.

– Nu analyserar man de här två största skalven, hur har de rört sig och vad betyder det för spänningarna runtomkring? Är det nu högre risk för ännu ett stort skalv längre åt nordost eller kanske söderut?

Sådana beräkningar görs med största sannolikhet just nu, säger Björn Lund.

– Det kan man titta på relativt snabbt. Vi kan ännu inte säga när en jordbävning inträffar men man får en uppfattning om riskerna ökar eller minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet