Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I östra Kenya pågår fortfarande sökandet efter avlidna och överlevare från svältsekten.

Sekten i Kenya svälte sig själva: 103 hittade döda

Uppdaterad
Publicerad

103 personer har hittats döda i Kenya, och letandet pågår efter fler avlidna. Personerna misstänks tillhöra en sekt där de svultit sig själva för att komma till himlen.

I Shakahola-skogen i östra Kenya har minst 14 massgravar upptäckts sedan i fredags, rapporterar Reuters. Under torsdagen har antalet dödsoffer stigit till 103.

Under måndagen var 112 personer i området anmälda som saknade, enligt röda korset i Kenya. På torsdagen hade antalet höjts till över 300, varav ett stort antal är barn, rapporterar Reuters.

Hittills har ett trettiotal personer hittats vid liv. Hussein Khalid, som är med i hjälparbetet, säger till BBC att många av de överlevande fortfarande vägrar att äta.

– När vi försökte ge henne första hjälpen för att ge henne klunkar vatten med glukos med en sked, vägrade hon helt. Hon stängde sin mun och hon signalerade att hon inte vill ha hjälp, säger han om en kvinna i 20-års åldern som hittats i sektens område.

Sektledare gripen

Ledaren av sekten, Good News International Church, heter Paul Mackenzie Nthenge. Enligt uppgifter till AFP är det han som manipulerat medlemmarna av kristna sekten att svält skulle leda till frälsning.

Nthenge är gripen och fallet ska prövas i domstol den andra maj.

Kenya har tidigare haft problem med oreglerade kyrkor och sekter. Myndigheter har utlovat att detta fall ska vara startskottet för att öka tillsynen över extremt religösa grupper och rörelser.

Se klipp från platsen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.