Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA och blir landets 47:e president. Vad händer nu och vad säger omvärlden? Följ de senaste uppdateringarna och rösträkningen i realtid här.

Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA och blir landets 47:e president. Vad händer nu och vad säger omvärlden? Följ de senaste uppdateringarna och rösträkningen i realtid här.

Donald Trump pekar mot kameran på en scen som är dekorerad med flera amerikanska flaggor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tariffer, murbruk och USA i första rummet när Trump kliver på presidentposten. Foto: Julia Demaree Nikhinson

Val i USA 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kvinna bakom husdjursryktet: "Menade inte"

En kvinnas grundlösa inlägg på Facebook hjälpte till att väcka obefogade rykten om att haitier äter husdjur i staden Springfield i USA - något som republikanernas presidentkandidat Donald Trump använde som argument i debatten mot demokraternas kandidat Kamala Harris häromdagen.

Mediegranskaren Newsguard som övervakar desinformation på nätet, fann att kvinnan var bland de första som publicerade ett inlägg på sociala medier om ryktet, vars skärmdumpar cirkulerade online.

Kvinnan skrev om en grannes katt som försvunnit och tillade att grannen berättat för henne att hon trodde katten var offer för en attack från haitiska grannar.

"Det bara exploderade till något som jag inte menade skulle hända", sa kvinnan som är bosatt i Springfield, till NBC News på fredagen.

Se mer av Trumps grundlösa ryktesspridning i klippet.

Överblick

"Joe Biden sa det alla förväntade sig"

President Joe Bidens tal bjöd inte på några överraskningar, enligt SVT:s utrikesreporter Sofia Yohannes.

- Joe Biden sa det alla förväntade sig att han skulle säga: Att det nu handlar om att ena landet och att trots att det var en tuff kampanj, så har valet gått rätt till.

Yohannes tar upp att det redan börjat spekuleras på sociala medier huruvida valet 2020 var valfusk då Demokraterna fick fler röster då än nu.

- Å andra sidan finns det demokrater som säger tvärtom, att något verkar konstigt, 'hur kunde Kamala Harris förlora', säger Sofia Yohannes och fortsätter:

- Här vill Joe Biden trycka tillbaka det genom att säga 'ta det lugnt, det här har varit ett bra system'.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Biden: Du kan inte bara älska landet när du vinner

- I går pratade jag med den valda presidenten Trump. Jag försäkrade honom att det skulle bli ett fredligt överlämnande av makten, säger president Joe Biden i ett tal utanför Vita huset.

Biden säger att han även pratat med Kamala Harris, vars kampanj han berömmer.

- Alla fick se något som jag respekterar - hennes karaktär, säger han och fortsätter:

- Kampanjer är en tävling av olika visioner. Landet väljer den ena eller den andra och vi accepterar valet landet gjorde. Du kan inte bara älska landet när du vinner. Du kan inte bara älska din granne när ni är överens.

- Jag hoppas att vi kan lägga ner frågan om det amerikanska valsystemet integritet. Det är ärligt, rättvist och transparent, säger Joe Biden.

Trump ser även ut att få majoritet av rösterna - inte hänt på 20 år

Vissa delstater räknar fortfarande röster men den absoluta majoriteten av rösterna är räknade och Donald Trump ser inte bara ut att vinna en majoritet av elektorsröster utan även att få folkets röst, det vill säga en majoritet av de totala rösterna.

Trump har torsdag eftermiddag runt 4,8 miljoner fler röster än Kamala Harris.

När Trump vann valet 2016 fick Hillary Clinton nästan tre miljoner fler röster och förra valet fick Joe Biden runt sju miljoner fler röster än Trump.

Senast en republikansk presidentkandidat fick en majoritet av rösterna var George W. Bush 2004. Innan det behövde man gå tillbaka till Bush den äldre år 1988 för samma utfall.

Sanders: Inte konstigt att arbetarklassen övergett Demokraterna

Senatorn Bernie Sanders, som utmanade om Demokraternas presidentkandidatur 2016 och 2020, riktar sig mot det Demokratiska partiet efter valförlusten.

"Det borde inte komma som någon stor överraskning att ett Demokratiskt parti som övergett arbetarklassen skulle upptäcka att arbetarklassen har övergett dem", säger Sanders i ett uttalande.

"Först var det den vita arbetarklassen, nu även latino- och svarta arbetare", fortsätter han.

Sanders pekar ut "ekonomiska intressen och välbetalda konsulter", som enligt honom styr partiet. Han menar att de är oemottagliga och tror inte att de kommer förstå varför Demokraterna förlorade.

Bernie Sanders, 83, ställde upp som oberoende och vann senatorsvalet i Vermont. Han kommer att ta plats för en fjärde period i senaten. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT
Markerad händelse

"Militären redo att följa lagliga order"

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har sagt till amerikanska trupper att Pentagon kommer göra sin del för att säkra en lugn övergång till den nya Donald Trump-ledda amerikanska regeringen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Han sa vidare att militären inte blandar sig i politik och att man var redo att utföra alla order som var lagliga.

"Den amerikanska militären kommer fortsätta stå utanför den politiska arenan, att skydda vårt land med professionalism, och att stötta värdefulla allierade och partners som tryggar vår säkerhet", ska Austin ha skrivit i ett meddelande till trupperna på onsdag kväll.

Markerad händelse

Iran: Trumps seger chans till omprövning

Donald Trumps valseger innebär en chans för USA att ompröva "felaktig politik" och tidigare misstag, säger en talesperson för utrikesdepartementet i Teheran.

- Vi har väldigt bittra erfarenheter av olika tidigare amerikanska regeringars politik och synsätt, säger iranska UD:s talesperson Esmaeil Baghaei enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

Landets president Masoud Pezeshkian hävdar att Trumps seger "inte spelar någon roll".

USA och Iran har varit svurna fiender sedan den islamiska revolutionen 1979, men spänningarna nådde en ny nivå under Trumps första mandatperiod. Då införde USA strikta sanktioner gentemot Iran och drog sig ur kärnavtalet JCPOA. (TT)

Hizbollah: Sätter inte hoppet till någon USA-regering

Hizbollah välkomnar alla försök att få ett slut på kriget i Libanon, men sätter inte hoppet till någon amerikansk regering, säger en talesperson för Hizbollah, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han tillägger att Demokraterna och Republikanerna har liknande politik vad gäller Israel och att man vill se handling från USA:s sida för att sätta stopp för kriget.

Trumps plan för Ukraina: Inget Nato på 20 år

Samtliga Donald Trumps förslag till fred i Ukraina gör avsteg från Joe Bidens policy att låta Kiev sätta ramarna, rapporterar The Wall Street Journal.

Ett av förslagen är att Kiev lovar att inte försöka ansluta sig till försvarsalliansen Nato på minst 20 år, enligt tre separata källor nära Trump. I gengäld skulle USA fortsätta att förse Ukraina med vapen för att avskräcka framtida ryska attacker.

Samtidigt skulle dagens frontlinjer i praktiken frysas och en demilitariserad zon skulle upprättas längs med den östra gränsen, vilket även Financial Times rapporterat tidigare. (TT)

Markerad händelse

Strax: Joe Biden håller tal efter valet

USA:s president Joe Biden talar från Vita husets trädgård i dag runt kl 17 svensk tid. Han kommer då att ta upp valresultatet och överlämningen till nyvalde Donald Trump.

SVT sänder talet live.

Det blir första gången 81-årige Biden uttalar sig offentligt, framför kameror och direktsänt, efter Donald Trumps seger i presidentvalet.

Biden talade med Trump under onsdagen och "uttryckte sitt engagemang för att säkerställa en smidig övergång och betonade vikten av att arbeta för att föra landet samman", meddelar Vita huset, rapporterar AFP.

Trump uppskattade samtalet och ser fram emot att träffa Biden i Vita huset, säger Trumpkampanjens talesperson Steven Cheung. (TT)

Europatoppen om Trump: Finns att bygga på

Med Donald Trump tillbaka i USA, regeringskris i Tyskland och fortsatt krig i Ukraina samlas Europas ledare i Budapest i dag för att hitta rätt väg framåt.

- Jag ser fram emot att arbeta med honom igen för att stärka det transatlantiska bandet. Jag har en del erfarenhet av att arbeta med president Trump sedan tidigare så det finns något att bygga på, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på väg in till det så kallade EPC-toppmötet.

Ursula von der Leyen konstaterar för sin del att det viktigaste är att EU fortsätter på sin inslagna kurs, rapporterar TT.

På väg in på samma möte sa Frankrikes president Macron att Europa inte kan fortsätta lägga över ansvaret för sin säkerhet på USA.