Foto: Evan Vucci/AP/TT

Senaten motarbetar Trump – röstar igenom sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Med även senatens godkännande kan USA:s kongress nu skicka ett färdigt lagpaket om nya sanktioner mot Kreml till president Donald Trump för godkännande. Men Vita huset ger inga tydliga besked om hur Trump ställer sig.

– Han kan komma att skriva under sanktionerna precis som de är. Han kan också välja att lägga in veto, och förhandla fram en överenskommelse som blir ännu tuffare mot ryssarna, säger presidentens nya kommunikationschef Anthony Scaramucci i en intervju för nyhetskanalen CNN.

Om Trump håller dem som frågar på sträckbänken, så har också kongressen för sin del valt att utforma sanktionerna så att de ska kunna hålla Trump i strama tyglar.

I helgen blev det känt att kongressen arbetade med ett stort sanktionspaket, som skulle ge Trump små möjligheter att lindra sanktioner mot Ryssland utan kongressens godkännande. Enigheten om sanktionerna vittnar om att båda de två stora partierna oroas av presidentens välvilja mot Ryssland.

Även sanktioner mot Nordkorea

På torsdagskvällen antogs lagpaketet, som även innebär nya sanktioner mot Iran och Nordkorea, med bred majoritet i en omröstning i senaten. Röstsiffrorna blev 98–2, med starkt stöd av både republikaner och demokrater.

Det antogs av representanthuset – den andra kammaren i kongressen – med mycket bred majoritet i tisdags.

Lagpaket skickas nu vidare till Vita huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.