Förespråkare för striktare vapenkontroll talar vid en av Demokraternas presskonferenser i Washington i fredags. Foto: TT

Senaten röstar om striktare vapenkontroll

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten röstar om striktare bakgrundskontroller för vapenköp. Men få tror att lagförslagen kommer att klubbas igenom. Demokraterna och Republikanerna har nämligen haft svårt att enas om hur restriktionerna ska utformas.

Efter den dödligaste masskjutningen i USA:s moderna historia, då minst 49 personer miste livet i Orlando, gör den amerikanska senaten sitt mest allvarliga försök på åratal för striktare vapenkontroller. På måndagen ska senaten rösta om fyra förslag på åtgärder för skärpt bakgrundskontroll av personer som köper vapen. Syftet är att förhindra terrorister från att komma över skjutvapen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Två av förslagen kommer från Demokraterna och de andra två från Republikanerna. Men lagförslagen väntas inte få de 60 röster som krävs för att klubbas igenom, eftersom de båda partierna har haft svårt att enas om omfattningen av restriktionerna.

Tidigare har liknande lagförslag gått i stöpet efter andra uppmärksammade masskjutningar, den på en grundskola i Newtown 2012 samt den på ett konferenscenter i San Bernardino i Kalifornien 2015.

Tiderna förändras

Men vissa senatorer hävdar att politiken kring vapenkontroll håller på att förändras. Chris Murphy, senator i Connecticut, är en av de som propagerar för striktare vapenkontroll.

– Jag medger att det kommer att bli tufft att få 60 röster för lagförslaget om bakgrundskontroller, men vi hoppas fortfarande att vi kan få Republikanerna att stödja lagförslaget, och stoppa terrorister från att komma över vapen, säger Chris Murphy till tv-kanalen ABC.

Hans uppfattning om att opinionen håller på att skifta styrks av en ny undersökning från opinionsinsitutet Ipsos, gjord förra veckan, som visar att 71 procent av amerikanerna vill ha någon form av reglering och kontroller vid vapenköp. Det kan jämföras med 60 procent 2013 och 2014.

Den amerikanska kongressen har inte röstat igenom nya vapenrestriktioner sedan 2007, då bakgrundskontrollerna utökades till att omfatta även individer med mental sjukdom.

Godkänner vapenrestriktioner

Samtidigt har USA:s högsta domstol beslutat sig för att godkänna delstaterna New Yorks och Connecticuts vapenrestriktioner. Domarna avslog ett överklagande där det hävdades att förbuden mot vissa typer av halvautomatiska vapen strider mot konstitutionen. Lägre instanser hade tidigare givit reglerna grönt ljus, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet