Foto: Scanpix

Senatorer vill försvåra Obamas drönarkrig

Uppdaterad
Publicerad

Motståndet i den amerikanska senaten växer mot Obamas drönarkrig. Det visar ett utskottsförhör där både demokratiska och republikanska senatorer uttryckte betänksamhet.

Enligt nyhetsbyrån AP sade senator John McCain – i ett förhör på torsdagen om Obamas rättigheter att föra krig mot terrorismen – att han diskuterat saken med andra senatorskolleger, både demokrater och republikaner.

Enligt McCain skulle förslag om nya regler kunna utformas redan under sommaren.

Uttalar missnöje
Det är regler från 2001 som en del senatorer nu anser bör ses över. Efter attackerna den 11 september 2001 gav kongressen stora befogenheter att föra krig mot terrorismen.

Men nu börjar senatorer från båda sidor uttala sitt missnöje med hur Obama använder dessa rättigheter.

Det som oroat senatorerna är att presidenten nu utnyttjar sina befogenheter på ett sätt som innebär att krig med drönare nu kan föras var som helst. Det har redan utvidgats från Afghanistan till Pakistan, Jemen och Somalia.

Senatorerna frågade den amerikanska militärens högsta juridiska ombud om detta betydde att man kunde föra kriget vidare till Libyen, Mali och Syrien om det visade sig att det där fanns grupper som samarbetade med al-Qaida. Rådgivarens svar var ja.

Obegränsade befogenheter
Senator John McCain – som var republikansk presidentkandidat mot Obama 2008 – menade enligt AP att förhållandena har ändrats sedan kongressen gav president Georg W Bush klartecken att starta kriget mot terrorn.

McCain menade att Obama nu praktiskt taget fått obegränsade befogenheter att föra drönarkriget var han vill i världen.

Vad som ändrats är att kriget redan har utvidgats. År 2001 handlade det om att fördriva talibanerna från Afghanistan och bekämpa al-Qaida där.

Känner frustration
Det är med klartecknet från 2001 som Obama nu bedriver sitt drönarkrig. Men nu slår man till också i Pakistan, i Somalia och i Jemen.

Den demokratiske andremannen i senaten, Dick Durbin, talar enligt AP om den frustration som många av dem känner som 2001 stödde lagen som gav presidenten utvidgade befogenheter att föra krig mot terrorismen.

Nu börjar de undra om de gick för långt.

– Jag tror inte att många, om ens någon, då trodde att det vi röstade på – och jag röstade inte för det – skulle bli den längsta kriget i USA:s historia, säger Durbin.

”Obamas krig”
Han var en av de senatorer som republikanen John McCain har hållit samtal med för att diskutera en lagändring.

Drönarna, dee obemannade beväpnade luftfarkoster har blivit kännetecknet för det som kallas ”Obamas krig”. De har framför allt använts i Pakistan – som USA inte är i krig med – för att bekämpa al-Qaida.

USA ska ha utfört över 400 drönarattacker. Enligt den drönarkritiska webbsajten Bureau of Investigative Journalism ska mellan 2.541 och 3.533 människor ha dödats enbart i Pakistan. Mellan 168 och 197 av dessa är barn. Antalet dödade civila uppges till mellan 411 och 884.

Döda amerikaner
Både militären och underrättelsetjänsten CIA använder drönare. I Pakistan är det främst CIA.

Det som har väckt uppseende i USA är att också amerikanska medborgare har dödats i sådana attacker. Måltavlorna har varit personer som gått över till al-Qaida eller närstående grupper.

Frågan är i detta fall om USA:s president har rätt att beordra att amerikaner dödas av CIA eller militären. Frågan kan utvidgas till vad som händer när planerna förverkligas att använda drönare även för bevakning på USA:s territorium.

Senatorernas oro bottnar delvis i minnen från Vietnamkriget. Då fick president Lyndon B. Johnson en fullmakt av kongressen att föra kriget på egen hand. Det ledde till ett allt större engagemang och allt större förluster för USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Obamas drönarkrig

Mer i ämnet