Den baskiska separatiströrelsen ETA ber om ursäkt för det lidande de orsakat i ett skriftligt uttalande i den baskiska tidningen Gara. Foto: TT

Separatiströrelsen ETA ber om ursäkt

Publicerad

Den baskiska rörelsen ETA ber om förlåtelse för den skada och smärta de vållat i sin kamp för ett självständigt Baskien.

Fler än 850 liv skördades och tusentals skadades i ETA:s halvsekellånga kamp för att skapa ett självständigt Baskien i norra Spanien och sydvästra Frankrike. Något den baskiska separatiströrelsen nu ber om ursäkt för i ett skriftligt uttalande i den baskiska tidningen Gara.

”Vi har orsakat mycket smärta och irreparabel skada. Vi vill visa vår respekt för de döda, för de skadade, och för offren för ETA:s handlingar. Vi beklagar uppriktigt”, skriver gruppen.

Uttalandet kommer en dag efter uppgiften att rörelsen kommer upplösas helt nu i maj. 2011 utropade ETA en permanent vapenvila och för drygt ett år sen började dess medlemmar lämna över sina vapen och sprängämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.