Många av husen i de drabbade områdena står delvis under vatten efter den senaste tidens översvämningar. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Serbien hårt drabbat av översvämningar

Publicerad

Över 700 bostäder har hamnat under vatten och många människor evakuerats i Serbien efter att den senaste tidens kraftiga regn lett till att ett flertal floder i landet svämmat över sina breddar. Landet drabbades redan 2014 av kraftiga översvämningar, men myndigheterna uppger att man den här gången är bättre förberedd.

De serbiska myndigheterna utlyste i torsdags undantagstillstånd på grund av de kraftiga översvämningar som drabbat landet.

Efter att meteorologerna meddelat att än mer regn väntas under de närmaste dagarna arbetar nu soldater, polismän och frivilliga febrilt med att med hjälp av sandsäckar försöka säkra de floder och vattendrag i landet som riskerar att svämma över.

30 liter regn

Enligt Predrag Maric, chef för den serbiska räddningstjänsten, föll hela 30 liter regn per kvadratmeter över landet under de senaste 24 timmarna, uppger den serbiska tv-kanalen b92.

Enligt Maric har dock de flesta av landets floder nu slutat stiga, och han underströk även att områden som bedömts vara speciellt riskfyllda övervakats av myndigheterna under natten.

Endast floderna Bjelica och Cemernica stiger fortfarande, enligt Maric, men tillade samtidigt att det i dagsläget inte var oroande.

De senaste dagarnas kraftiga regn har lett till att över 700 bostäder har översvämmats och 170 människor evakuerats i landet, enligt det serbiska inrikesministeriet.

Staden Obrenovac,tre mil söder om Belgrad, uppges ha drabbats värst av de kraftiga regnen, enligt den brittiska dagstidningen The Telegraph.

Drabbades 2014

Serbien drabbades redan 2014 av kraftiga översvämningar då 50 människor omkom och tiotusentals tvingades fly vattenmassorna. Skadorna efter översvämningarna uppskattades kosta motsvarande 14–19 miljarder kronor och landets regering kritiserades för att ha reagerat för sent.

Men enligt den serbiska inrikesministern Nebojsa Stefanovic är man från myndigheternas sida nu bättre förberedd, vilket ledde till att man redan på ett tidigt stadium beslutade sig för att utlysa undantagstillstånd i landet för att vara redo om läget förvärras, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Om regnandet fortsätter finns en risk att vissa floder kommer att översvämmas och vi behöver vara beredda på det.

Även Bosnien har drabbats hårt av de kraftiga regnen och städerna Orasje och Brcko i den nordöstra delen av landet riskerar att översvämmas av floden Sava.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer