Serbiens premiärminister Ana Brnabic hotar att använda landets militär om Kosovo beslutar att skaffa sig en egen armé.

Serbien ryter till mot Kosovos arméplaner

Uppdaterad
Publicerad

Serbien riktar ett illa förtäckt hot mot utbrytarrepubliken Kosovo inför det kosovanska parlamentets omröstning om huruvida landet ska bilda en egen armé. Omröstningen är planerad till nästa vecka.

– Jag hoppas att vi inte behöver använda vår armé, men för tillfället är det en av de alternativ som ligger på bordet eftersom vi inte kan se på om det begås en ny etnisk rensning, säger Serbiens premiärminister Ana Brnabic som syftar på etnisk rensning av serber från Kosovo.

Kosovo bröt sig ur Serbien efter kriget 1998–1999 och har sedan dess förlitat sig till försvarsalliansen Natos trupper för att upprätthålla säkerheten. Omkring 120 000 etniska serber lever i Kosovo, merparten av dem är lojala till Serbien och motsätter sig tanken på en kosovansk armé.

Serbiens president Aleksandar Vucic har anklagat Kosovo för att försöka fördriva de etniska serberna genom att bilda armén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.