Serbiens president Aleksandar Vucic. Foto: Darko Vojinovic

Serbien: Vucic utropar sitt parti till segrare i valet

Uppdaterad
Publicerad

Serbiens sittande president Aleksandar Vucic utropar sitt parti till vinnare i söndagens val.

– Vi har en absolut majoritet i parlamentet med 127 platser, fastslog Vucic vid en pressträff sent på söndagskvällen.

Vucic själv har inte stått på valsedeln, utan det har handlat om lokalval och parlamentsval, men tillställningen har ändå setts som en förtroendeomröstning om hans regering.

Den serbiske presidenten sade redan inför söndagens val att han räknar med ”en övertygande seger” och regeringspartiet kommer att vara nära att få ”en absolut majoritet”.

Men även om Aleksandar Vucics högerpopulistiska SNS vunnit stort över oppositionskoalitionen på den nationella sidan, kan det fortfarande bli jämnt i en del kommuner, exempelvis i huvudstaden Belgrad.

De officiella resultaten väntas under måndagen.

SNS har styrt i Serbien sedan 2012.

Vallokalerna stängde klockan 20 och en timme före stängning låg valdeltagandet på omkring 55 procent.

Oegentligheter rapporterades under söndagen från valarbetare och oberoende medier, bland annat ska serber från grannlandet Bosnien och Hercegovina ha samlats för att rösta i en idrottshall – som inte var någon officiell vallokal – i Belgrad. I norra Serbien uppges en grupp valövervakare ha attackerats och gruppens bil vandaliserats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.