Serbiens president förnekar folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Två internationella domstolar har klassat massakern i Srebrenica 1995 som ett inslag i folkmord.
Men Serbiens nyvalde president Tomislav Nikolic håller inte med.

-Det var inte ett folkmord som skedde i Srebrenica, säger Nikolic till statlig tv i Montenegro, i en intervju publicerad på fredagen där han preciserar vad han anser att det faktiskt var som hände:

-Grova krigsförbrytelser begicks av vissa serber och dessa ska spåras upp, lagföras och straffas, sade Nikolic.

Bortåt 8 000 muslimska pojkar och män mördades av bosnienserber i Srebrenica. Det skedde i slutfasen av det bosniska inbördeskriget 1992-1995, som ställde landets folkgrupper mot varandra och var en följd av det tidigare Jugoslaviens sönderfall.

Bromsat EU-medlemskap

De två personer som ledde bosnienserberna i kriget – presidenten Radovan Karadzic och ÖB Ratko Mladic – är båda åtalade för folkmord vid krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag. Även Internationella domstolen, den högsta FN-domstolen, har bedömt Srebrenica som folkmord.

Länge fick Karadzic och Mladic skydd i Serbien mot anklagelserna. Det har bromsat Serbiens internationella kontakter, bland annat vägen till EU-medlemskap.

Nikolics företrädare som president Boris Tadic framförde 2005 en ursäkt till de drabbade. Tadic deltog också i en minnesceremoni 2010.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer