Foto: Amel Emric (AP)/Darko Vojinovic (AP)

Bosnienserbisk nationalistledare: Rapport om Srebrenica ”osann” och ”partisk”

Uppdaterad
Publicerad

– Massakern i Srebrenica var en iscensatt tragedi för att ge det serbiska folket kollektiv skuld.
Det sa Milorad Dodik, president i Serbiska republiken i Bosnien och Hercegovina, vid en specialsession i områdets parlament under tisdagen. En majoritet av parlamentsledamöterna röstade för att tillsätta en ny kommission om Srebrenicamassakern och återkalla en tidigare utredning från 2004,

Rapporten från 2004 slog fast att 8 400 bosniakiska män och pojkar blev avrättade i Srebrenica av serbiska styrkor i juli 1995. Den antogs av samma parlament som nu röstat för att återkalla den.

Kräver ny utredning

President Dodik kallade rapporten för ”irrelevant”, ”osann” och ”partisk” och hävdade att många av namnen på listan över offer fortfarande är i livet. Han kräver en ny kommission tillsätts som ”objektivt och opartiskt” ska utreda händelserna i Srebrenica för att ”stärka tilliten och toleransen mellan folken i Bosnien och Hercegovina”.

Fördöms av EU

Oppositionspolitiker i Serbiska republiken kritiserade Dodik för att politisera tragedin. EU-kontoret i Sarajevo fördömer i ett uttalande ”allt förnekande, relativiserande eller feltolkningar av folkmordet i Srebrenica”.

Krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien har slagit fast att händelserna i Srebrenica var folkmord, utförda av bosnienserbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladic. Han dömdes till livstids fängelse 2017.

Dodik kandidat i oktoberval

Milorad Dodik har varit president i Serbiska republiken, Republika Srpska, sedan 2005. Hans andra och sista period går ut i oktober. Då hålls även val till landet Bosnien och Hercegovina, och Dodik kandiderar nu till presidentposten för hela landet.

Vill stärka banden med Ryssland

USA och EU ansåg att Milorad Dodik var en moderat politiker när fredsavtalet slöts 1995. Han har sedan dess blivit mer nationalistisk och förordar en utbrytning av Serbiska republiken ur Bosnien och Hercegovina. Han vill även ha ett närmare samarbete med Ryssland.

I landet Bosnien och Hercegovina finns de två autonoma områdena Serbiska republiken och Federationen Bosnien och Hercegovina. Området Brčko är direkt underställt de centrala myndigheterna. Foto: SVT Design

Landet Bosnien och Hercegovina har ett statsskick som kom till efter inbördeskriget 1992-1995. Författningen är en del av fredsuppgörelsen, Daytonavtalet, och innebär att landet är en stat med två självstyrande delar: det serbdominerade Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina som domineras av kroater och bosniaker. Bosniaker betecknar de personer, oftast muslimer, i landet som inte är bosnienkroater eller bosnienserber.

Förutom de två autonoma enheterna Serbiska republiken och Federationen Bosnien och Hercegovina består landet även av området Brčko, som är en egen kommun med egen förvaltning, direkt underställt de centrala myndigheterna.

Tillsättning av statschef och parlamentets överhus sker enligt etniska definierade kvoter. Den verkställande makten delas mellan regeringen och statschefen, som på nationell nivå består av ett trehövdat presidentråd. De tre i presidentrådet – en bosniak, en kroat och en serb – utses genom direkta majoritetsval vart fjärde år. De roterar som ordförande och fungerar som president i åtta månader i taget.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer