Seriemördarens hustru släpps fri

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att frige Michelle Martin, ex-hustru och medhjälpare till den ökända pedofilen Marc Dutroux väcker ilska i Belgien.

Belgiens högsta domstol har beslutat att Dutroux ex-hustru får villkorlig frigivning efter att hon avtjänat 16 år i fängelse. Anhöriga till mordoffren protesterade mot beslutet, men deras protester avslogs.

Nyheten Michelle Martin släpps fri har idag dominerat nyheterna i Belgien och de senaste dagarna har tusentals Brysselbor demonstrerat. Brysselbor demonstrerat de senaste dagarna.

1996 åtalades Michelle Martin för medhjälp till kidnappning, våldtäkt och dråp. Den långdragna rättegången avslutades 2004, och Martin dömdes till 30 i fängelse. Frigivningen är villkorlig och hon ska nu flyttas till ett nunnekloster.

I mitten av 1990-talet uppdagades pedofilhärvan, som blev en världsnyhet och lamslog en hel nation. Marc Dutroux kidnappade och torterade flera flickor, utnyttjade dem sexuellt och höll dem som fångar i ett lönnrum i sin källare innan de mördades.

Utöver de fruktansvärda brott som begicks riktades också misstankar om att Marc Dutroux tillhörde ett pedofilnätverk med kopplingar långt upp i det Belgiska samhället. Det kallades för en rättsskandal och det fanns många frågetecken och tveksamheter kring hur utredningen sköttes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.