Vojislav Seselj Foto: TT

Seselj frias av krigsbrottstribunal

Uppdaterad
Publicerad

Den serbiske nationalisten Vojislav Seselj frias av FN:s krigsbrottstribunal från anklagelserna om krigsbrott och brott mot mänskligheten. Åklagaren hade yrkat på 28 års fängelse för politikern, som själv trodde att han skulle få 25 år.

Sedan rättegången mot honom började 2007 har nästan 100 personer vittnat mot den ultranationalistiske serbiske ledaren Vojislav Seselj, en av nittiotalets mest högljudda förespråkare för ett Storserbien. På torsdagen friades han från anklagelserna om krigsbrott och brott mot mänskligheten under inbördeskriget i Jugoslavien i början på 90-talet. Därmed fick den längsta rättegången i tribunalens historia ett slut.

Ska ha organiserat frivilliga

61-åringen stod åtalad för bland annat etnisk rensning, mord, tortyr, vandalism mot religiösa objekt och rån i syfte med att fördriva icke-serber från områden inom forna Jugoslavien för att på så sätt skapa ett Storserbien. Till sin hjälp ska han ha haft 30.000 frivilliga soldater som mördade och torterade civilbefolkningen i Kroatien och Bosnien-Hercegovina.

Bevismaterialet mot Seselj bestod till stor del av filmer som skulle visa hur den ultranationalistiske ledaren manade de paramilitärer han organiserade till krigsbrott, men enligt domstolen i Haag var Seseljs tal visserligen hatiska, men handlade mer om att motivera och stärka soldaterna. Seselj har hela tiden nekat till alla anklagelser.

”Efter vad jag hör är striden över”, skrev Seselj på Twitter kort efter att domen blivit känd.

Under en presskonferens vid lunchtid på torsdag sa Seselj att han hade avslöjat tribunalens alla falska dokument och skämtade om att han kunde ha fått ett par års fängelse.

– Jag klarade mig utan straff, men jag kunde ha fått lite grann, så att Serbiens fiender i och utanför landet inte rasar så mycket.

Seselj berömde även domarna för sin ”professionalitet och förmåga att stå emot politiska påtryckningar”.

– Min syn på tribunalen som en antiserbisk domstol har inte förändrats ett hårsmån.

Seselj överlämnade sig frivilligt till tribunalen 2003 och satt fängslad fram till november 2014 när han släpptes villkorligt på grund av sviktande hälsa. Han har sedan dess bott i Belgrad där han tog emot domen via en videolänk sedan han vägrat återvända till Haag. Seselj har tidigare sagt att han inte bryr sig om hur långt straffet blir och att han kommer att överklaga oavsett.

Chock i grannländerna

Den friande domen mot Vojislav Seselj togs emot med chock i grannländerna Kroatien och Bosnien-Hercegovina.

– Vi vet alla vad han har gjort utan att senare visa ånger och nu sätter han eld på EU-flaggor. Domen är en skam, sa Kroatiens premiärminister Tihomir Oreskovic.

En företrädaren för Bosnien-Hercegovinas ministrar hade inte heller förståelse för beslutet.

– Jag kan inte förstå att någon som bevisligen deltog i våldet i Bosnien-Hercegovina kan släppas fri, sa Denis Zvizdic.

Sarajevobon och studenten Ismar Jamakovic protesterade mot tribunalens slutsats att Seseljs förespråkande av ett Storserbien var en politisk handling och inte en brottslig.

– Betyder det att jag kan förespråka bildandet av en islamisk stat utan konsekvenser? Du måste skämta, sa han i en intervju med AP.

Ställer upp i parlamentsvalet

Den cancersjuke Seselj är numera ledare för högerpopulistiska Serbiska radikala partiet (SRS) och samlar regelbundet tusentals supportrar till sina möten. Förra sommaren utlöste han en diplomatisk kris mellan Serbien och Kroatien när han brände upp två kroatiska flaggor framför landets ambassad i Belgrad. SRS kommer att ställa upp i det kommande parlamentsvalet 24 april. I senaste valet 2014 fick man knappt över 2 procent av rösterna.

Förra veckan dömde tribunalen i Haag bosnienserbernas ex-ledare Radovan Karadzic till 40 års fängelse för bland annat brott mot mänskligheten. Efter sin egen dom uttryckte Seselj sorg över att hans ”vän” Karadzic inte hade lika ärliga och hederliga domare som han själv.

61 år gammal. Serbisk politiker och ordförande för det nationalistiska Serbiska Radikala Partiet (SRS). Samarbetade med Slobodan Milosevic under början av 90-talet.

Överlämnade sig frivilligt till Haag-tribunalen 2003 och släpptes – tillfälligt, sades det – 2014 för att behandlas för cancer i Serbien. Rättegången har kantats av skandaler, och fördröjts när huvuddomaren byttes ut efter anklagelser om jäv.

Åtalet rymmer nio punkter, varav tre är brott mot mänskligheten. Åklagaren yrkade på 28 års fängelse för Seselj.

Han propagerade för ett Storserbien och rekryterade frivilliga till paramilitära grupper som mördade och torterade civila i Kroatien och Bosnien-Hercegovina.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.