Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christoffer Wendick vid brottsplatsen: ”Här ser vi hur de för ut bår efter bår” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Masskjutning i Hamburg

Uppdaterad
Publicerad

Sex vuxna och ett ofött barn sköts ihjäl efter en skottlossning i en samlingslokal till Jehovas vittnen i Hamburg under torsdagskvällen. Skytten ska ha skjutit sig själv och enligt uppgifter till SVT så var han tidigare medlem i Jehovas vittnen. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick befinner sig på plats.

Runt klockan 21.15 larmade flera personer polis och räddningstjänst om en skottlossning i stadsdelen Alsterdorf i norra Hamburg i Tyskland. På plats hittades sju personer döda och flera skadade, varav några allvarligt, skriver tidningen.

Sex vuxna och ett ofött barn är offren. Samtliga är tyska medborgare.

Under en presskonferens lunchtid under fredagen berättar polisen att gärningsmannen flydde upp på ovanvåningen när polisen kom och sedan sköt ihjäl sig själv. 50 personer befann sig i lokalen.

– En specialstyrka från Hamburg råkade vara i närheten. Polisen lyckades på så sätt avbryta det dödliga våldet, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick som medverkat på polisens presskonferens.

Tidigare medlem i Jehovas vittnen

Gärningsmannen var i 35-årsåldern och hade vapenlicens, eftersom han är sportskytt. 

Enligt uppgifter till SVT så var gärningsmannen tidigare medlem i Jehovas vittnen.

Flera skadade har förts till sjukhus med oklara skador. SVT har pratat med flera avhoppare i samma område som är oroliga för att fler riskerar att dö eftersom Jehovas vittnen-medlemmar av religiösa skäl inte tar emot blodtransfusioner.

Varning: ”Livshotande situation”

Ett säkerhetsmeddelande skickades ut till boende i området med varningen om att en ”livshotande situation” pågick. Polisen ska även ha uppmanat människor att undvika området kring byggnaden och att undvika att ringa onödiga samtal för att inte belasta telefonlinjer.

Polisens agerande ska utredas och en utredning kring motivet pågår.

Jehovas vittnen har 175 000 medlemmar i Tyskland, varav 3 800 i Hamburg.

Jehovas vittnen är en bokstavstrogen religiös rörelse som startade i slutet av 1800-talet. De lever efter Gamla testamentet i Bibeln, som de tryckt i en egen översättning. Det är en patriarkal rörelse som inte tillåter att kvinnor har en ledande ställning i församlingen utan den styrs av män. De råder sina medlemmar att ”inte vara en del av denna värld”. Jehovas vittnen röstar därför inte i politiska val. De tar inte emot blodtransfusioner. De tillåter inte sina medlemmar att fira jul eller andra högtider.

De tror att jorden en dag kommer att förvandlas till ett paradis efter att deras gud Jehova kommer att ingripa och förstöra jorden som vi idag känner till den, i Harmagedon. De tror att endast de som är utvalda av gud och praktiserar Jehovas vittnens läror ska överleva ”jordens undergång”.

Om man lämnar Jehovas vittnen är man en avhoppare, det kan ske frivillig och ofrivilligt – efter en intern rättegång som följs av en uteslutning. Som avhoppare är man utfryst av övriga medlemmar. Det betyder att man inte får socialisera med andra Jehovas vittnen eller umgås med eller prata med sina familjemedlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.