”Våra övervakningsteam måste hålla ett särskilt avstånd för att övervakningen ska vara effektiv” svarar rikspolischefen Andrew Coster på frågan om hur sex personer kan bli skadade samtidigt som gärningsmannen är under bevakning. Foto: Reuters

Sex skadade i misstänkt terrordåd i Nya Zeeland – gärningsman skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer skadades i ett misstänkt terrordåd matbutik i nyzeeländska Auckland på fredagen. En misstänkt gärningsman sköts till döds av polis, och enligt landets premiärminister var mannen en känd IS-anhängare.

De sex skadade ska ha varit kunder i butiken och gärningsmannen ska ha använt sig av en kniv. Tre av dem uppges vara kritiskt skadade.

Premiärministern Jacinda Ardern uppger vid en pressträff att den misstänkte mannen sköts till döds en dryg minut efter att attacken inleddes.

Uppges ha inspirerats av IS

Den misstänkte ska ursprungligen komma från Sri Lanka och har befunnit sig i Nya Zeeland i drygt tio år. De senaste fem åren har han funnits på myndigheternas radar och han var en känd IS-sympatisör, enligt Jacinda Ardern.

Det finns inga misstankar om att fler gärningspersoner ska ha varit inblandade, uppger nyzeeländsk polis.

Var övervakad

Nyzeeländsk polis övervakade den misstänkte då dådet inträffade. Mannen ska ha beväpnat sig med en kniv inne i en matbutik i gallerian och två poliser ingrep när tumult uppstod inne i butiken.

– Vi gjorde allt vi kunde för att övervaka honom. Att vi kunde ingripa så snabbt, inom knappt 60 sekunder, visar hur noggrant vi övervakade honom, säger polismästaren Andrew Coster enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han menar att de poliser som följde mannen behövde hålla sig på ett visst avstånd.

– De höll sig så nära de kunde utan att äventyra bevakningen, säger Andrew Coster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.