Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sexarbetaren om avkriminaliseringen av sexindustrin. Foto: Vlada Cakic/SVT

Sexindustrin avkriminaliserad – föräldraförsäkring och pension kan bli verklighet i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Prostituerade och andra inom sexindustrin i Belgien hoppades på stora förändringar förra året när landet blev först i Europa med att helt avkriminalisera sexarbete.

Men efter ett år är det fortfarande lång väg kvar tills de får samma rättigheter som andra yrkesarbetande i landet.

Att köpa och sälja sex är lagligt i Belgien men fram tills för ett år sedan var det straffbart för till exempel banker, revisorer eller hyresvärdar att sälja sina tjänster till människor i sexindustrin. Nu är det tillåtet för den som säljer sexuella tjänster att få öppna ett bankkonto, hyra jobblokaler och göra reklam för sexköp.

Marianne Chargois har jobbat inom sexindustrin i tjugo år. Hon är engagerad i föreningen Utsopi, som jobbar för att stärka det rättsliga skyddet för de som arbetar inom sexindustrin.

– Det är en stor skillnad för mig, nu vet jag att jag inte kommer få problem med myndigheterna, säger Marianne Chargois.

Öppnar för föräldraledighet

Men en ännu mer avgörande betydelse är att, nu när det inte längre är olagligt att sälja tjänster till de som jobbar inom industrin, så kan man börja förhandla om arbetsrättsliga lagar för sexindustrin. I förlängningen kan det innebära föräldraledighet, pension och sjukdagar.

Nu finns ett första förslag på bordet som ska tuggas igenom fler förhandlingar – för att sedan röstas om i parlamentet.

– Att man avkriminaliserat är ett första steg, det betyder att staten erkänner den här sektorns existens, säger Daan Bouwens, chef på Utsopi.

Ett jobb som alla andra

Kritiker till utvecklingen i Belgien oroas, och en del förespråkar istället den svenska modellen där sexköp är straffbart. De menar att det finns en stor fara för de mest utsatta och att ett arbetsrättsligt ramverk inte alls kommer att hjälpa de som utsätts för exploatering och människohandel.  

Men intresseorganisationen Utsopi använder termen sexarbetare för att normalisera och avstigmatisera branschen. De tror att lösningen ligger i att sexindustrin ska fungera som andra jobb.

– Fram tills att det betraktas som ett yrke kommer vi inte att kunna få de rättigheter som andra har, säger Marianne Chargois.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.