Sexköp blir brottsligt i Irland

Uppdaterad
Publicerad

Irland har infört en lag som förbjuder sexköp. Lagstiftning som riktar sig mot sexköparen och inte den prostituerade.

Sverige var först i världen med att införa sådan lagstiftning 1999. Senare har Norge, Island, Kanada, Nordirland och Frankrike gjort sexköp brottsligt.

En del prostituerade i Irland anser att lagen kommer att innebära att sexhandeln sker mer i det fördolda och att kvinnor utsätts för större risker.

Enligt lagen, som trädde i kraft i onsdags, kommer den som utnyttjar en prostituerad i Irland att dömas till att betala 500 euro (cirka 4 700 kronor). En återfallsförbrytare tvingas betala det dubbla. Den som utnyttjar en kvinna som utsatts för människohandel riskerar upp till fem års fängelse.

– Den här lagstiftningen kommer för första gången i vår historia att helt och hållet lägga det juridiska ansvaret på den som utnyttjar i stället för den utnyttjade, säger Rachel Moran.

Hon arbetade som prostituerad under sju år från 15 års ålder och har drivit kravet på att införa lagstiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.