Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Star trek-stjärnan landar efter färden till rymden. Foto: TT

Star trek-stjärnan äldsta personen i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren William Shatner, 90, är den hittills äldsta personen som har färdats till rymden Farkosten New Shepard har lyft – och landat igen – med Shatner, som spelade kapten Kirk i tv-serien ”Star trek”, ombord.

I ”Star trek” styrde han som James T Kirk rymdfarkosten Enterprise genom galaxerna, till platser dit ingen annan färdats. Under onsdagseftermiddagen åkte 90-åringen som sig själv – och blev den äldsta personen hittills att färdas ut i rymden.

Färden organiserades av miljardären Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin och själva resan var lik den Bezos själv gjorde i juli i år.

Precis som den varade onsdagens färd i ungefär elva minuter och Bezos var själv den som öppnade kapseln och välkomnade gänget tillbaka till marken i Texas, USA.

Filosofisk Shatner

– Jag upplevde något jag aldrig hade förväntat mig, sade Shatner till Bezos i Blue Origins webbsändning.

Medan de andra passagerna firade med champagne var Shatner rörd till tårar och närmast filosofisk i samtalet med Bezos.

– Alla behöver se det här. Att se allt det blåa och sedan plötsligt är man ute i allt det svarta i rymden. Är det så döden är? Det du har gett mig är den djupaste upplevelsen jag kan tänka mig. Det var så rörande. Jag hoppas jag aldrig tappar den här känslan.

Fyra minuters tyngdlöshet

Förutom William Shatner ingick även Audrey Powers, näst högsta chef för Blue Origin, och de två utomstående tech-vd:arna Glen de Vries och Chris Boshuizen i besättningen.

Färden gick till den så kallade Karmanlinjen runt 100 kilometer ovan jorden, som enligt internationella Fédération Aéronautique Internationale utgör gränsen till rymden. Passagerarna befann sig i tyngdlöshet i ungefär fyra minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer