Bookerpriset delades ut av Storbritanniens drottninggemål Camilla. Foto: Tim Ireland/TT

Lankesisk författare belönas med bookerpriset 2022

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska Bookerpriset går till den flerfaldigt belönade lankesiske författaren Shehan Karunatilaka. Hans debut kom 2010 med romanen ”Chinaman” om en cricketspelare.

Den lankesiske författaren Shehan Karunatilaka får det brittiska Bookerpriset för sin roman ”The Seven moons of Maali Almeida”, som utspelar sig under inbördeskriget i Sri Lanka under tidigt 1990-tal.

”Bergochdalbane-tur”

Boken valdes ut för ”ambitionen, omfattningen och skickligheten, djärvheten, fräckheten och munterheten i utförandet”, motiverar juryordföranden Neil MacGregor, tidigare chef för British Museum, priset.

– Det är en bok som tar sin läsare på en bergochdalbane-tur genom liv och död, rätt in i vad författaren beskriver som världens mörka hjärta, säger han enligt AP.

– Där finner läsaren till sin överraskning glädje, ömhet, kärlek och lojalitet, fortsätter han.

Priset, som är på motsvarande drygt 600 000 kronor, delades ut under en högtidlig ceremoni av drottninggemål Camilla i London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.