Under hela 1990-talet pågick protester mot miljöförstörelsen vid Shells oljeutvinning i Nigeria. Foto: TT

Shell anklagas för övergrepp i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Amnesty International anklagar oljebolaget Shell för att ha ett ansvar för militärens övergrepp och våld i Nigeria på 1990-talet. Amnesty påstår att interna företagsdokument visar hur Shell stödde militären i Nigeria.

Amnesty International begär under tisdagen att myndigheterna i Nigeria, Storbritannien och Nederländerna ska starta en undersökning riktad mot ansvariga inom oljebolaget Shell för att utreda vilket ansvar Shell har för vad som kallas ”skrämmande brott som begåtts av Nigerias militär”.

Amnesty påstår att Shells inblandning framgår i företagsinterna dokument som släppts i samband med rättegångar mot Shell i USA.

Protester bland ogoni-folket

Under hela 1990-talet pågick protester mot miljöförstörelsen vid Shells oljeutvinning i Nigeria. Många oljeledningar läckte och orsakade miljöproblem och bränder.

Särskilt starka var protesterna bland ogoni-folket vid Nigerias kustområde, där en stor del av den för Nigeria så viktiga oljeutvinningen sker. Delar av oljeutvinningen lamslogs av protesterna.

Mord och våldtäkter

Enligt Amnesty visar dokument hur Shell begärde militära insatser för att stoppa protesterna, och i något fall ska Shell ha betalat befälhavare för militära ingripanden. Shell ska ha hjälpt till med militärens transporter.

I den interna dokumentationen ska det framgå att ansvariga inom Shell väl kände till hur brutalt militären ingrep. Byar brändes, människor mördades, våldtäkter och tortyr förekom.

Shell förnekar

I ett brevsvar till Amnesty skriver Shell i Nigeria att anklagelserna är helt felaktiga.

Shell anser att man på inte uppmuntrade någon som helst användning av militärt våld mot befolkningen i Nigeria, och Shell hävdar att man alltid förespråkat dialog för att lösa konflikter.

”Shell konspirerade inte med myndigheterna för att trycka ned oroligheter och uppmuntrade eller understödde inte på något sätt några våldsamheter i Nigeria. Vi är övertygade om att bevisningen kommer att helt fria Shell för ansvar för dessa tragiska händelser”, skriver Shell i ett uttalande till Bloomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.