Shimon Peres, tidigare president i Israel. ARKIVBILD. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Shimon Peres är död

Uppdaterad
Publicerad

Israels tidigare president Shimon Peres har avlidit 93 år gammal, bekräftar hans läkare för AFP. Han dog i natt omgiven av sin familj, i sviterna av den massiva stroke som han ådrog sig tidigare i september.

– Med stor sorg tar vi i dag farväl av vår älskade far, Israels nionde president, säger Shimon Peres son Chemi vid en presskonferens på sjukhuset där Peres vårdades och somnade in, rapporterar The Guardian.

– Det var ett privilegium att tillhöra hans familj, men i dag känner vi att hela Israels nation och världssamfundet delar förlusten. Vi delar smärtan tillsammans, säger sonen, enligt The Guardian.

93-åringens svärson Rafi Walden, som även är hans läkare, säger att Peres dog utan att lida, enligt AFP.

Shimon Peres avled vid tretiden på natten lokal tid, i staden Ramat Gan, strax öster om Tel Aviv. Han vårdades på sjukhuset sedan han drabbats av en stroke för två veckor sedan. Han låg nedsövd och andades med hjälp av respirator den sista tiden.

Shimon Peres var den siste i livet av politikerna som grundade Israel på 1940-talet. Han har under nära 70 år varit en central politisk person i Israels hstoria.

Kämpade för freden

Peres beskrivs som höken som blev duva. Vägen in i politiken gick genom den unga nationens försvarsgrupper. Shimon Peres har varit såväl president som premiärminister och haft en rad andra ministerroller.

Som försvarsminister var han drivande i Israels kärnvapenprogram och förespråkade en hård linje mot palestinierna. Men på 80-talet blev han i stället den som kämpade för fred i Mellanöstern och drev igenom fredsavtalet mellan Israel och Palestina 1993.

Nobels fredspris med Rabin och Arafat

1994 tog Peres tillsammans med Yitzhak Rabin och Yasser Arafat, båda numera döda, emot Nobels fredspris. De fick det för det avtal som skrevs, där PLO och Israel ömsesidigt erkände varandra.

Men drömmen om fred fick ett hastigt slut när Yitzhak Rabin mördades 1995 av en israelisk ultranationalist, som motsatte sig fredsavtalet.

Shimon Peres efterträdde Yitzhak Rabin, men fredsavtalet blev aldrig verklighet. Det bröts samman av en rad självmordsdåd mot israeler och olagliga israelisak bosättningar på ockuperad, palestinsk mark.

Drömde om tvåstatslösning

Sedan 2005 tillhörde Shimon Peres partiet Kadima, som grundades av Ariel Sharon samma år. Hans långa politiska gärning kröntes av att han 2007 utsågs till Israels president. Då hade han varit medlem av landets lagstiftande församling Knesset i ett halvt sekel, och redan hunnit fylla 87 år.

Tidigare i år sa han i en intervju med tidskriften Time att han inte hade gett upp hoppet om en tvåstatslösning och fred mellan Israel och Palestina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer