Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Wernerman, chef för humanitärt bistånd på Sida, förklarar den svåra situationen för hjälporganisationer inne i Gaza. Foto: TT/AFP

Sida: ”En fruktansvärd känsla av hjälplöshet”

Publicerad

Många av Sidas hjälparbetare i Gaza vittnar om en allt svårare situation.

– Det här något av de värsta de sett, säger de. Då är de ändå vana att arbeta i liknande kriser, säger Jakob Wernerman, chef för humanitärt bistånd på Sida.

Jakob Wernerman, chef för humanitärt bistånd på Sida beskriver en situation i Gaza där miljontals människor kämpar för sina liv just nu. Det kommer in runt 50 lastbilar med förnödenheter i Gaza varje dag.

– Före attacken kom det in 500 lastbilar om dagen – trots att behovet är så mycket större nu. Människor kämpar för att hitta mat för dagen, säger han.

Även för hjälparbetarna är läget riktigt akut. Hittills har cirka 100 FN-anställda dödats men sannolikt är siffran högre, om man räknar in hjälparbetare från andra organisationer också.

”Väldigt slitna”

Jakob Wernerman berättar att bristen på mat och vatten är ett hot både mot civilbefolkning och hjälparbetare.

– Det finns en risk att desperata människor tar till våld för att få tag i mat, säger han.

Många hjälparbetare vittnar om en enorm hjälplöshet. De flesta av dem är civilanställda palestinier som själva är internflyktingar.

– De jobbar mot klockan dag och natt. De ser väldigt, väldigt slitna ut nu, säger Jakob Wernerman.

Kontinuerligt tillträde krävs

För att möta behoven i Gaza krävs att hjälporganisationer får obehindrat, kontinuerligt tillträde till området, menar Jakob Wernerman.

– Viktigast är att säkerställa att humanitära organisationer kan jobba och komma in i Gaza med förnödenheter och kvalificerad hjälppersonal, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.