Foto: Skärmdump

Sikhisk kvinna vände näthat

Publicerad

En bild på Belprett Kaur, en sikhisk kvinna i Ohio, hånades på nätet. Efter ett känslosamt och humoristiskt svar fick Belprett en ursäkt av den som lagt upp bilden.

Belprett Kaur, en sikhisk kvinna, studerar vid universitetet i Ohio, USA. En dag tog någon en bild på henne i smyg och postade den på webbplatsen Reddit med rubriken: ”Jag är inte säker på hur man ska tolka det här” – och syftade på Belpretts polisonger och ansiktsbehåring.

Belprett visste inte om att bilden hade tagits och lagts upp förrän en vän berättade det för henne på Facebook.

Vid det laget hade tråden svämmat över med hånande kommentarer om hennes utseende, kläder och turban.

Då gick Belprett själv in på sidan och skrev:

”Jag inser att det ofta är svårt att se vilket kön jag har och att jag ser annorlunda ut än de flesta kvinnor. Men som en troende sikhisk kvinna tror jag på att kroppen är helig. Det är en gåva som har givits till oss från det gudomliga väsendet (som inte har något kön, faktiskt) och vi måste hålla kroppen intakt som en underkastelse till guds vilja.”

Hon fortsatte:

”Genom att överskrida samhällets syn på skönhet tror jag att jag kan fokusera mer på mina handlingar. Min attityd, mina tankar och gärningar är mer värdefulla än min kropp eftersom jag inser att kroppen bara kommer att bli till aska till slut, så varför tjafsa? När jag dör kommer ingen att komma ihåg hur jag ser ut. (...) däremot kommer det jag har gjort och mitt arv att finnas kvar.”

och lade till slut till:

”Dessutom är yogabyxor ganska bekväma.”

Efter det känslosamma och humoristiska svaret började positiva kommentarer och heja-rop strömma in. Människor publicerade bilder på sig själva för att stötta Belprett och historien har uppmärksammats i bland annat the Guardian och news.com.au.

Mannen som postade bilden bad till slut också om ursäkt.

”Jag känner att jag behöver be om ursäkt till sikher, till Balpreet och alla andra jag förolämpade när jag postade den  här bilden. Det var dumt, helt enkelt. Att skämta om folk är roligt för vissa men oerhört förnedrande för den du gör narr av. Det var en oerhört oförskämd, dömande och okunnig sak att skriva.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer