Julie Gold har forskat om odlat kött i flera år men har de senare åren sett en enorm ökning i intresset. Foto: EAT/SVT

Singapore ger grönt ljus till labbodlat kött

Uppdaterad
Publicerad

Som första land i världen tillåter Singapore försäljning av labbodlat kött. Det handlar om kycklingkött från den amerikanska tillverkaren Eat Just som initialt kommer användas i kycklingnuggets. Det är fortfarande oklart när produkten kommer börja säljas.

Växtbaserade köttsubstitut har funnits tillgängligt för konsumenter länge. Men nu får odlat kött för första gången tillstånd att saluföras.

Kycklingköttet i fråga har skapats av muskelceller från djur och får sedan växa till i bioreaktorer. Det kommer kosta ungefär lika mycket som finare kycklingkött, uppger företaget bakom produkten.

De beskriver Singapores beslut som ett ”genombrott för den globala matindustrin” och säger att man hoppas att fler länder ska följa efter.

”Enorm utveckling”

Utvecklingen av labbodlat kött har tagit ordentlig fart de senaste åren. Förutom San Fransisco-baserade Eat Just är israeliska Future Meat Technologies och Bill Gates-backade företaget Memphis Meats två av de största aktörerna.

– På den akademiska sidan har det inte hänt så mycket men det har tagit enorm fart på den kommersiella sidan, säger Julie Gold, biträdande professor i biomaterial vid Chalmers tekniska högskola.

Hon tror att den snabba utvecklingen beror på att investerare nu känner sig tillräckligt trygga med att gå in med kapital i branschen.

– De senaste två, tre åren har det skapats en mängd start up-företag runt om i världen.

Enligt banken Barclays kan marknaden för köttalternativ komma att bli värd motsvarande 1 200 miljarder kronor under de kommande tio åren, skriver BBC.

Kan dröja flera år

Julie Gold tror att det dröjer ytterligare några år innan vi kan börja se labbodlat kött i butikshyllorna. Men säger samtidigt att det är svårt att uppskatta hur lång tid det kommer ta eftersom det är svårt att få insyn i företagen.

– Vi vet inte om produkterna är producerade på ett sådant sätt att man kan tillverka stora mängder och vi vet inte heller om de är helt säkra för människor än, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.