Under president Vladimir Putins styre har ryska mediers manöverutrymme minskats. Foto: AP/TT

Sista varningen för fri rysk tidning

Uppdaterad
Publicerad

Novaja Gazeta, en ledande röst i den hårt ansatta kritiska journalistiken i Ryssland, kan berövas sitt utgivningsbevis.Tidningen har fått en andra så kallad varning av en tillsynsmyndighet, men chefredaktören ger inte upp.

– Vi anser att skälet för varningen är konstruerat, säger chefredaktören Dmitrij Muratov på telefon till TT från Moskva.

Varningen motiveras med att Novaja Gazeta, som fick sympatiyttringar från hela världen när dess korrespondent Anna Politkovskaja mördades år 2006, inte tillräckligt noggrant censurerat ett känsligt ord – ungefär ”fitteri” – i ett citat.

”En fantastisk text”

– Vi skrev om en fantastisk bok av en lysande författare, Vasilij Avtjenko. Det är litteratur och där gäller andra normer än i vanlig journalistik, säger Muratov.

Han tänker nu ifrågasätta tillsynsmyndigheten Roskomnadzors beslut juridiskt. I oktober fick tidningen, som publicerat flera grävande reportage som går på tvärs med den statliga propagandan kring Ukrainakriget, sin första varning av Roskomnadzor. En talesperson för myndigheten säger till nyhetssajten Lenizdat att Novaja Gazeta nu kan dras inför domstol och berövas licensen. Talespersonen hävdar dock samtidigt att Roskomnadzor kommer att agera ”förnuftigt” eftersom det gått lång tid mellan varningarna och de påstådda överträdelserna inte varit ”systematiska”.

Framtiden oviss

– Vi vet inte vad följderna kan bli. Kommer de att se till att vi förlorar licensen eller inte? De säger att de inte ska göra det och vi hoppas ju, säger Dmitrij Muratov.

TT: Hur hårt har pressfriheten begränsats?

– Det är meningslöst att tala om rysk pressfrihet. Det finns fortfarande möjligheter för folk att få oberoende information, men det kräver mycket jobb, säger Muratov och återvänder till ett pågående redaktionsmöte.

Under president Vladimir Putins styre har ryska mediers manöverutrymme minskats i omgångar och Ukrainakrisen har förvärrat situationen ytterligare. Numera finns bara tre större relativt oberoende medier kvar: Novaja Gazeta, radiokanalen Echo Moskvy och tv-kanalen Dozjd. Veteranjournalisten Daniil Kislov ser mörkt på kollegornas framtid.

– Man mördar folk här, (oppositionspolitikern Boris) Nemtsov sköts utanför Putins fönster – det är klart att de kommer att stänga Novaja Gazeta förr eller senare, säger han till TT.

Fakta: Den mest kända fria ryska tidningen

Novaja Gazeta grundades 1993 och kontrolleras av redaktionen själv. Förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov och oligarken Aleksandr Lebedev äger mindre aktieposter.

Tidningen har ständigt varit en nagel i ögat på centrala och regionala makthavare. Minst åtta medarbetare har mördats eller dött under mystiska omständigheter.

Upplagan är på över 200 000 exemplar men reklamintäkterna har rasat och tidningen är pressad att lägga ned regionala editioner eller övergå helt till nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.