Siti Musfiro är en av flera i byn som berättar att barnens hälsa blivit sämre sedan kolkraftverket öppnades. Foto: Privat/SVT

Siti bor intill ett kolkraftverk: ”Först kom hostan, sedan febern”

Uppdaterad
Publicerad

I Indonesien användes i fjol mer kol än något tidigare år. Indonesien var dessutom det land i världen som exporterade mest kol. Kolets ökning har dock en baksida. Redan för några år sedan visade en rapport från Harvarduniversitetet i USA att Indonesien om tio år riskerar att ha 28 000 förtida dödsfall om året orsakade av kol.

Utanför staden Cilacap på västra Java för invånarna i byn Winong en kamp mot myndigheterna och kolkraftverket som ligger precis intill byn.

Enligt byborna har utsläpp från kolkraftverket gjort många i byn sjuka. Koldammet från kraftverket tränger in i husen. Det har blivit svårare att odla och de har fått ge upp vissa grödor.

Både kolkraftverket och byn ligger vid stranden och utsläpp har enligt byborna även lett till att strandlinjen bryts ned. Havsvattnet kommer allt närmare byn.

Kolkraftverket har varit igång sedan 2006. Byborna säger att de de senaste åren fått viss hjälp och kompensation. Kolkraftverkets ägare har till exempel försökte åtgärda utsläpp köpt upp mark som blivit obrukbar.

– Men det räcker inte. Innan kolkraftverket kom kunde barnen leka ute utan problem. Nu hostar de hela tiden, säger bybon Tasimun.

Så är det att bo granne med ett kolkraftverk – hör byborna berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.