• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Milos Zeman behåller presidentmakten i Tjeckien Foto: TT

Sittande presidenten Milos Zeman vinner presidentvalet i Tjeckien

Uppdaterad
Publicerad

Den sittande pro-ryska presidenten Milos Zeman har återvalts till president i Tjeckien. Han vann i en tät andra valomgång över sin rival Jiri Drahos som erkänt sig besegrad.

Enligt tjeckisk tv som hänvisar till officiella resultat vann Zeman med 51,95 procent av rösterna över Drahos som fick 48,04 procent när 96,87 procent av rösterna var räknade på lördagseftermiddagen.

Han är därmed klar för ytterligare en fem år lång mandatperiod.

Vitt skilda visioner

De båda kandidaterna gick till val med vitt skilda politiska visioner. I Zemans retorik har det funnits främlingsfientliga och anti-muslimska inslag. 73-åringen är personlig vän med Vladimir Putin och har även förespråkat närmare band med Kina.

Den politiska nykomlingen Drahos betraktas som mer liberalt orienterad och ville å sin sida se att Tjeckien blir ett av EU:s kärnländer. Till skillnad från Zeman ser han den Ryska regeringen som en fiende.

Landets tredje president

Milos Zeman är landets tredje president efter Vaclav Havel och Vaclav Klaus, sedan Tjeckoslovakien splittrades 1993.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.