Männen strandade på den obebodda ön Pikelot Island i Stilla havet. Foto: Australiens försvarsdepartement

Sjömän skrev SOS i sanden – räddades från öde ö

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har räddats från en liten ö i Stilla Havet efter att ha skrivit SOS med stenar på stranden. Räddningsstyrkor från USA och Australien såg nödropet från luften. Då hade de tre männen varit saknade i nästan tre dagar.

De tre männen från Mikronesien hade gett sig ut på en 42 kilometer lång resa mellan atollerna Pulawat och Pulap när de hamnade i sjönöd efter att deras båt fått slut på bränsle. Strömmarna drev dem till en isolerad ö i Stilla havet – 200 kilometer ur kurs.

En stor räddningsinsats inleddes i området efter att männen anmälts försvunna under lördagen. Styrkor från flera länder, däribland USA och Australien, deltog i sökandet från luften och på söndagen siktades männen av en helikopter – tack vare nödropet i sanden: ”SOS”.

Kaptenen: ”Är stolt”

Helikoptern, som skickats från det australiska stridsfartyget HMAS Canberra, landade på ön och besättningen kontrollerade att männen mådde bra och gav dem mat och vatten.

– Jag är stolt över insatsen och den professionalism som alla ombord visade, och att vi kunde uppfylla vår skyldighet att bidra till sjömäns säkerhet var vi än är i världen, säger Terry Morrisson, kapten på HMAS Canberra, enligt The Guardian.

Inte första gången

Sjömännen ska ha varit strandade på den öde ön i tre dagar, enligt The Guardian. Vad de levt på under tiden framgår inte.

Efter att ha hittats av helikoptern togs de om hand av en mikronesisk patrullbåt. De uppges efter omständigheterna må bra.

Det är inte första gången som människor söker räddning genom bokstäver på stränder. 2016 räddades två män från en ö i Mikronesien efter att ett amerikansk marinflygplan fått syn på deras SOS-meddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.