En av världens mest förorenade floder ska bli ren igen. Foto: AP Photo/Kusumadireza

Sju år till drickbart vatten i den flytande soptippen

Publicerad

Citarumfloden rinner genom Indonesien strax öster om huvudstaden Jakarta. Miljoner människor är beroende av vattnet trots att floden klassas som en av de mest förorenade i världen. Nu ska det dock ske förändringar. På sju år ska den flytande soptippen få drickbart vatten.

– Jag skulle vilja se Citarum som när jag var ung. Jag kunde simma i den och dricka vattnet, berättar Fachrureza som bor längs floden.

Så ser det inte ut längre. Citarumfloden är en av världens mest förorenade vattendrag med nedskräpning och mängder av industriella avfall som dumpas i flodvattnet varje dag. Vid ett tillfälle ska man enligt Allt om vetenskap ha uppmätt ett pH-värde på 14 vid ett av flodens utlopp – ett värde som är så basiskt att det skulle kunna ge frätskador.

Men människorna runt om floden är beroende av flodvattnet som dricksvatten, att tvätta sig i och i bevattning på fälten.

Nu går regeringen in med ett mål i sikte: att Citarums vatten ska vara drickbart till år 2025. Kameror sätts upp för att boende inte ska slänga sina hushållssopor i vattnet och tanken är att gå hårdare åt industrierna som släpper ut sitt avfall i floden.

– Det är på allvar den här gången, menar Djoko Hartoyo som är talesman för Ministry of Maritime Affairs.

Lokalbor hoppas att målen kan uppnås men tror att det kan bli svårt med tanke på uppdragets storlek och industriägare som kan komma att köpa sig ur avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.