Polisinsatsen utanför spasalongerna under natten mot onsdagen svensk tid. Foto: Mike Stewart/Erik S Lesser/TT

Minst åtta döda i attacker mot spasalonger i USA

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer har dött och flera har skadats i attacker mot tre olika spa- och massagesalonger i Atlanta i USA. Sex av offren har asiatiskt ursprung, enligt New York Times.

Efter en biljakt greps en 21-årig man misstänkt för samtliga tre attacker.

Den första skjutningen inträffade på tisdagseftermiddagen lokal tid, vid 22-tiden svensk tid, i Cherokee County norr om Atlanta. En man ska ha gått in i en massagesalong och börjat skjuta omkring sig. Minst fyra personer dog och en skadades.

Mannen fångades på övervakningsbilder när han lämnade platsen i i en mörkfärgad stadsjeep, enligt AP.

Ny skottlossning en timme senare

Bara en timme senare ryckte polisen ut på ett larm om ett pågående inbrott i en spasalong bara fyra mil från där den första skottlossningen ägde rum. I spasalongen hittades tre kvinnor skjutna till döds.

Medan polisen var på platsen fick de uppgifter om att skottlossning också hade hörts i en annan spasalong på andra sidan gatan. Där hittade polisen ytterligare ett dödsoffer. Samtliga fyra som dog i de två senare attackerna ska enligt polisen vara kvinnor av asiatiskt ursprung.

Ögonvittnen berättar för den lokala tv-stationen Channel 2 att de gömde sig bakom bilar då skotten hördes. En kvinna berättar att en släkting till henne skadades av en kula på gatan då han gick ut ur en butik som låg bredvid en av spaanläggningarna.

21-åring gripen

Vid 2-tiden, svensk tid, meddelade myndigheterna att en 21-årig man hade gripits. Han greps efter en kort biljakt i Crisp County 24 mil söder om Atlanta, enligt AP. Mannen ska vara bosatt norr om Atlanta på samma ort som den första skottlossningen ägde rum.

Polisen misstänker att han ligger bakom samtliga tre skjutningar. Det ska finnas övervakningsbilder på hans bil som stärker misstankarna. I ett uttalande säger polisen i Atlanta att det är ”extremt troligt” att det är samma gärningsman, rapporterar CNN.

Vad mannen kan ha haft för motiv är oklart, men det finns misstankar om att det är ett hatbrott då sex av dödsoffren hade asiatiskt ursprung, enligt New York Times. Sju av åtta dödsoffer var kvinnor. I amerikanska medier beskrivs mannen som en person med intresse för vapen och jakt.

Den misstänkte greps mindre än fyra timmar efter den första skottlossningen. På Twitter hyllar Georgias guvernör Brian Kemp polisen för det snabba ingripandet.

”Hela vår familj ber för offren i de här hemska våldsakterna. Vi är tacksamma för det snabba ingripandet”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.