Danska säkerhetspolisen håller presskonferens – 14 misstänkta för planerat terrordåd i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danska säkerhetspolisen PET höll en presskonferens under fredagsförmiddagen efter att dansk och tysk polis har slagit till mot en grupp som misstänks ha skaffat sprängmedel och smitt terrorplaner.

Totalt 14 personer har gripits och tre syriska bröder pekas ut som huvudmän.

13 av de 14 misstänkta greps i tillslag på danska Sjælland mellan i lördags och måndags. Den fjortonde personen greps i Tyskland. Terrormisstankar har upprättats mot flera personer på båda sidor av gränsen.

Sju personer sitter i danskt häkte under misstanke om att ha planerat en eller flera terrorattacker, eller för att ha varit med och försökt genomföra en attack, enligt den danska säkerhetspolisen PET.

Anklagelserna handlar om att de ska ha samlat på sig vapen och komponenter för att bygga sprängladdningar, eller ha hjälpt till med detta.

Magnus Ranstorp: ”Allvarligt läge”

Lene Sørensen, polischef  i centrala och västra Själland, säger under fredagens presskonferens att det har gjorts planer på att utföra terroristattacker antingen i Danmark eller i Tyskland.

Flemming Dreyer, operativ chef på PET, säger att en stor utredning nu pågår tillsammans med tyska myndigheter och att man troligtvis inte kommer kunna svara på så mycket av pressens frågor.

Dock så säger Dreyer att en terrorattack inte var något som var nära förestående när de misstänkta greps:

– Det är vår bedömning att det inte fanns någon närliggande fara.

Svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att polisen var sparsmakad med information under presskonferensen men konstaterar att det är ett allvarligt ärende.

– Det är rätt många gripna. Man sa att man har gjort olika beslag och det handlar dels om kemikalier och även komponenter till sprängladdning, men också jaktvapen och en IS-flagga. Sammantaget ger det en bild av att de var på väg att göra något. Det är ett allvarligt läge, men man är väldigt sparsam med detaljer.

Hittade krut

Tre personer pekas ut som ledande figurer i gruppen av misstänkta. Det är tre bröder – 33, 36 respektive 40 år gamla – som kommer från Syrien, rapporterar bland andra den tyska tidningen Der Spiegel.

Två av dem greps i tillslagen i Danmark, tillsammans med en mängd kemikalier. Den tredje greps någonstans i det tyska förbundslandet Hessen.

Vid ett tillslag i en bostad i den tyska orten Dessau, i förbundslandet Sachsen-Anhalt, hittades bland annat tio kilo krut och en hemmagjord flagga som pryddes av extremistgruppen IS symbol.

Minister: Fortsatt hot

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) skriver på Twitter att det som inträffat så här långt visar att det fortsatt finns ett stort terrorhot mot Danmark.

”Men vi har en skicklig och vaksam polis som har bevisat att den kan skydda oss”, fortsätter han.

Hækkerup riktar också ett tack till myndigheterna i Tyskland som PET, enligt honom, har haft ett gott samarbete med i det aktuella fallet.

Se hela presskonferensen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.