Hundratals demonstranter hade samlats i Louisville Kentucky för att demonstrera mot polisens dödsskjutning av 26-åriga Breonna Taylor tidigare i år. Foto: TT

Sju personer skjutna under demonstrationer i Kentucky

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har skjutits under pågående demonstrationer i Louisville, Kentucky i USA. En person uppges vara allvarligt skadad, skriver New York Times.

Demonstrationerna i Louisville arrangerades med anledning av skjutningen av Breonna Taylor. Taylor, en 26-årig svart kvinna, sköts till döds av polis när de gick in i hennes lägenhet i mars i år.

Samtliga offer civila

Enligt ett uttalande från den lokala polisen har ingen polis har avfyrat sitt vapen under demonstrationen. Samtliga offer för skjutningen uppges vara civila och ett antal gripanden har gjorts. Polisen har inte sagt något om vem som avfyrat skotten, skriver New York Times.

I videoklipp som publicerats på sociala medier hörs hur flera skott avfyras i närheten av en stor folksamling samtidigt som människor flyr undan platsen.

Uppmärksammat fall

Skjutningen av Breonna Taylor är ett av flera uppmärksammade fall under våren i vilka personer med afroamerikansk bakgrund fallit offer för dödligt våld.

Polisen gick in i Taylors lägenhet med anledning av en narkotikautredning. Enligt poliserna själva knackade de flera gånger på dörren innan de bröt sig in och där möttes av skottlossning.

Breonna Taylors pojkvän har dock vittnat om att ingen knackat på dörren och att han blev livrädd när polisen stormade in. I ett larmsamtal hörs pojkvännen säga ”någon har brutit sig in i min lägenhet och skjutit min flickvän”. Ingen narkotika hittades under insatsen.

Syster uppmanar till lugn

I ett meddelande på Facebook tackar Taylors syster demonstranterna för att de kräver rättvisa men uppmanade dem samtidigt att hålla protesterna fredliga.

”Fall inte ner till polisens nivåer” skriver hon bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.