En vårdanställd i Brescia i den coronadrabbade regionen Lombardiet. Foto: FILIPPO VENEZIA/TT

Sjuka äldre män de främsta offren för coronaviruset i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Hela 81 år. Det är medelåldern för de som dött av coronaviruset i Italien, enligt en studie.
– Är man över en viss ålder och blir sjuk är det riskabelt, säger virologen Massimo Galli på sjukhuset Sacco i Milano.

Medan coronavirusets snabba spridning gjort att över 16 miljoner italienare nu sitter i karantän i röda zoner, fortsätter smittan att skörda dödsfall. Efter Kina har Italien nu flest corona-döda i världen med 366 avlidna.

Det innebär samtidigt att man har mer och mer statistik kring vilka som främst avlider och bilden är tydlig. 

– Det är främst äldre som riskerar att dö. Många är mycket gamla och en majoritet av dem har andra allvarliga sjukdomar, säger virologen Massimo Galli på Sacco-sjukhuset i Milano, till italienska medier.

”Stäng alla nöjesetablissemang”

Massimo Galli är en av Italiens mest ansedda virologer och vill nu uppmana alla unga, som utmanar ödet och lägger upp filmer i sociala medier där de bryter mot det rekommenderade avståndet till folk på en meter, att sluta omedelbart. 

– Många unga känner sig odödliga. Men även om de själva inte blir sjuka kan de smitta de äldre, som mor- och farföräldrar, säger Galli och fortsätter: 

– Med risk för att bli avskydd säger jag att man omgående borde stänga alla nöjesetablissemang, alla, även i områden med lite smitta. 

Tydlig bild av hög medelålder 

En studie på 105 avlidna av viruset i regionerna Lombardiet, Veneto, Emilia Romagna och Marche ger en tydlig bild. Studien har publicerats i flera större italienska medier som La Repubblica, Corriere della Sera och RAI. 

Medelåldern för de avlidna är hela 81 år – en skillnad på hela 20 år mot medelåldern för de smittade. Det finns en stor skillnad mellan könen: 73 procent av de döda i studien är män. 

Av de avlidna hade hela två tredjedelar flera olika allvarliga underliggande sjukdomar. 

Experterna menar också att den angivna dödlighetsprocenten just på grund av detta är för hög, eftersom det finns ett mycket stort mörkertal som är smittade utan att må dåligt och utan att veta om det så sambandet döda/smittade är inte det som vi ser nu.

  • Medelåldern för de avlidna är hela 81 år – en skillnad på hela 20 år mot medelåldern för de smittade. Det finns en stor skillnad mellan könen: 73 procent av de döda i studien är män. 
  • De flesta av de avlidna, 42,4 procent, är i åldersgruppen 80-89 år. Näst flest, 34,2 procent, är mellan 70 och 79 år. 14,1 procent är över 90 år. 
  • Över 90 procent av de döda var alltså över 70 år. Samtliga resterande fanns i grupperna 50-70 år med en majoritet över 65 år. 
  • Medelåldern för de döda kvinnorna var 83,4 år, för männen 79,9 år.
  • Enligt nu tillgänglig statistik från det hårt drabbade Lombardiet får över 50 procent av de smittade inga symtom alls, eller mycket lindriga, 40 procent blir lindrigt sjuka och bara 10 procent blir mycket sjuka.
  • Studien är gjord på 105 avlidna av viruset i regionerna Lombardiet, Veneto, Emilia Romagna och Marche. Studien har publicerats i flera större italienska medier som La Repubblica, Corriere della Sera och RAI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet