Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Video från palestinska Röda halvmånen där sjukvårdspersonal på al-Quds-sjukhuset använder ficklampor för att kunna jobba. Foto: Reuters

Sjukhus i Gaza omringade och har slut på el – patienter döda enligt sjukhuschefen

Uppdaterad
Publicerad

Israelisk militär har omringat flera sjukhus i Gaza, bland annat det största sjukhuset al-Shifa. Där saknas el och medicinsk utrustning har slutat fungera vilket gjort att patienter har dött, enligt chefläkaren som beskriver läget som “katastrofalt”.

– Det är oerhört dramatiska uppgifter som kommer från Gaza stad. Striderna pågår i samma kvarter som sjukhuset al-Shifa ligger, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

Al-Shifa-sjukhuset i Gaza stad är sedan lördagsmorgonen utan el sedan bränslet till sjukhuset generatorer tagit slut. Det saknas också vatten och medicinska förnödenheter, enligt sjukhusledningen, som uppger att samtliga operationer tvingats skjutas upp. 

– Vi är helt avskurna från omvärlden, sade sjukhuschefen Mohammed Abu Selmia till Al Jazeera på lördagen. 

– I en redan utsatt situation ser vi att det humanitära läget förvärras timme för timme, säger Frida Lagerholm, kommunikationschef för Läkare utan gränser i Sverige.

Spädbarn vårdas – utrustning fungerar inte

Efter att elen slogs ut har flera patienter på al-Shifa-sjukhuset under lördagen dött, bland annat ett för tidigt fött barn som låg i kuvös på sjukhusets neonatalavdelning, där ett 40-tal spädbarn vårdas. Det säger Mohammed Abu Selmia till AP. 

– Medicinsk utrustning har slutat fungera, säger han.

Flera sjukhus omringade

– Historiskt är det här sjukhuset en av få platser i Gaza som civila har kunnat vara säkra på under tidigare krig. Nu ser situationen inte ut så, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg, som befinner sig i Jerusalem. 

Israelisk militären, IDF, ska ha omringat flera sjukhus i Gaza och intensiva strider på marken rapporteras från flera håll. IDF har förnekat att man beskjuter al-Shifa-sjukhuset, men säger att det pågår strider i närheten.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att ansvaret för samtliga skador på civila ligger hos Hamas, rapporterar CNN. Han upprepade också anklagelser om att Hamas använder civila i Gaza som mänskliga sköldar. Den israeliska militären har upprepade gånger sagt att Hamas använder sjukhus som gömställe för terrorister. 

SVT Nyheter har utan framgång sökt företrädare för den israeliska militären, IDF. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.