Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukhuschefen Mykhailo Kovalskyi berättar för SVT:s team om hur det har varit att driva sjukhus samtidigt som Ryssland ockuperar staden. Foto: Johannes Tolf/SVT

Sjukhuset vid floden mitt i skottlinjen

Uppdaterad
Publicerad

På vägen mot den förstörda Antonivski-bron över Dnepr ligger ett av staden Chersons sjukhus. Det har 360 platser men hyser i dag bara åtta patienter. Anledning: det ligger nära floden med utsikt över vattnet men på den västra flodbanken. Ryssarna håller den östra banken och skjuter över den kilometerbreda vattenytan mot Cherson på den andra sidan.

Sjukhuschefen Mykhailo Kovalskyi visar granaten som slagit ner i gräset utanför byggnaden för SVT:s team. Den förefaller odetonerad.  

– Jo, säger han, de skjuter mot det här området nästan varje dag. 

Kriget i Ukraina

Därför vill han inte ha fler patienter inlagda, det är för farligt att vara här, så bara de allra sjukaste bereds plats. Han tar i stället emot patienter på dagtid, ungefär som på en vårdcentral, och skickar hem alla som kan klara sig med hjälp av andra.

Det är dessutom problem att laga mat och värma salarna när man inte har elektricitet.  

– Men vi har i alla fall viss tillgång till vatten, säger han med ett trött leende.

”Bara rädd om mina anställda och patienter”

Det mullrar hela tiden från den andra sidan och vi gör oss beredda att åka in i staden igen – som om det skulle vara säkrare där, när nu ryssarnas artilleribeskjutning tycks öka i omfattning och redan har krävt flera dödsoffer.  

Det här kan snabbt bli värre, säger jag, och nämner städer som Mykolajiv och Charkiv. Han förstår inte riktigt min fråga utan förklarar att om patienterna snabbt blir fler kan man ju ta dem inåt landet inne i Ukraina, där det är säkrare.  

Men är du inte rädd för egen del, frågar jag. Då svarar han bara, med sitt försiktiga leende, på samma sätt som nästan alla jag träffat det här året i Ukraina:  

– Jag är bara rädd om mina anställda och mina patienter, efter de här nio månaderna av ockupation är jag inte rädd för någonting längre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet