Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska statliga sjunde AP-fonden, som är en av aktieägarna i Tesla, har krävt att bolaget förbättrar arbetskulturen efter anklagelser om rasism och sexuella trakasserier. Foto: Jae C. Hong/tt

Sjunde AP-fonden utmanar Tesla

Uppdaterad
Publicerad

Inför elbilstillverkaren Teslas bolagsstämma, som hålls i natt svensk tid, i Austin, Texas, har den svenska statliga Sjunde AP-fonden, som är en av aktieägarna, krävt att bolaget förbättrar arbetskulturen.

– Vi vill att Tesla tar itu med de här allvarliga anklagelserna som har kommit under ganska lång tid som handlar om diskriminering, trakasserier och även antifacklig verksamhet, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand som är hållbarhetschef på statliga Sjunde AP-fonden.

Sjunde AP-fonden har tillsammans med den lilla amerikanska aktivistfonden Nia Impact Capital lagt en motion som handlar om hur Tesla hanterar interna anklagelser om missförhållanden.

Tesla har i sina anställningskontrakt en klausul som hindrar de anställda att vidta rättsliga åtgärder om de upplever sig drabbade av diskriminering eller andra tvister. I stället hanterar Tesla tvisterna i en sorts skiljedomstol som är omgärdad av omfattande sekretess.

– Det här hemlighetsmakeriet kring processerna är ett problem för oss som aktieägare som inte får information om hur Tesla hanterar sin personal – men det är naturligtvis även ett större problem för Teslas anställda som kanske inte får en rättslig prövning eller upprättelse, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand.

Inte seriöst

Hon anser inte att Elon Musk och Tesla tagit seriöst på Sjunde AP-fondens kritik.

– De har varit ganska vaga och utlovat förändringar. Vi har avvaktat och nu har vi tappat tålamodet och tänkt att det här kommer inte förbättras utan att vi eskalerar påtryckningen, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand.

Enligt Sjunde AP-fonden handlar problematiken inte bara om moral och sociala rättigheter.

– Det handlar lika mycket om aktieägarvärdet. Humankapitalet är en jätteviktig del av de här bolagen och om Tesla inte hanterar och lyckas behålla sin personal på ett bra sätt är det inte ett välskött bolag, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand.

Hemlig uppgörelse

I maj i år framkom anklagelser från en flygvärdinna om att Teslas grundare och störste ägare, Elon Musk, vid en privatjetsflygning ska ha klätt av sig, visat sitt könsorgan och krävt sexuell massage.

Enligt tidningen Business insider betalade Musks flygföretag Space X en kvarts miljon dollar till kvinnan i en hemlig uppgörelse. Elon Musk har avfärdat anklagelserna.

SVT har sökt Elon Musk, Tesla och Space X utan resultat.

Fakta: Sjunde AP-fonden och Tesla

Sjunde AP-fondens innehav i Tesla är ett av fondens större innehav. I början av augusti var aktierna värda cirka 7,5 miljarder kronor. Innehavet är cirka en procent av Sjunde AP-fondens aktieportfölj.

Teslas totala börsvärde var i början av augusti närmare 10 000 miljarder kronor. Det gör att det svenska statliga innehavet bara står för mindre än en promille av bolaget.

Teslas grundare Elon Musk ägde i juni 22,5 procent av Tesla. Det gör honom enligt nyhetstjänsten Bloomberg till världens rikaste person med en förmögenhet på över 2 000 miljarder kronor.

Näst störste ägare i Tesla är aktiefonden Vanguard Group med cirka sex procent av aktierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.