Sjunkande kemikaliefartyg kan innebära miljökatastrof

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ton olja riskerar att läcka ut i havet när fartyget utanför Sri Lanka nu sjunker mot botten. Oron är stor för att den sjunkande båten kan innebära en miljökatastrof.

Fartyget X-Press Pearl började brinna den 20 maj. Det hade då bara hunnit färdas 18 kilometer från Colombo, Sri Lanka.

Efter en stor internationell insats kunde branden till slut släckas på tisdagen. De senaste dagarna har den srilankesiska och indiska flottan kämpat för att hindra fartyget från att sjunka eller brytas itu.

Men hårda vindar har försvårat insatsen – båten har sjunkit, och hundratals ton olja riskerar att läcka ut i havet.

– Vi försöker bogsera fartyget ut till havs innan det sjunker för att minimera de marina skadorna, men fartygets bakre del har drivit bort, säger Indika Silva, talesperson för den srilankiesiska flottan, till BBC.

”Värsta miljökatastrofen under min livstid”

Dharshani Lahandapura, chef för landets naturskyddsmyndighet, säger till nyhetsbyrån AP att man forfarande håller på att utvärdera skadorna men att det troligen är ”de värsta under min livstid”.

Även miljöaktivisten Ajantha Perera menar att det sjunkande skeppet kan innebära en miljökatastrof av ”värsta möjliga grad”

– Med allt farligt gods ombord, salpetersyra och olja i fartyget kommer det princip förstöra hela havsbottnen om det sjunker, säger hon till BBC.

Fiskeindustrin hotad

Havsföroreningarna hotar också Sri Lankas fiskeindustri. I vissa områden har allt fiske stoppats tillfälligt.

Redan nu har stora mängder olja och plastpellets spolats i land på Sri Lankas stränder, och militär har kallats in för att rensa kustområdena.

Srilankiesiska myndigheter tror att branden orsakades av en läckage av salpetersyra som besättningen inte upptäckte. Ombord på fartyget fanns 25 ton av den frätande syran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.